A harmadik hullámot átvészelte az ország, azonban a delta variáns megjelenésével újabb ütközetre kell felkészülni – mondta Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív című műsorban. Az emberi erőforrások minisztere szerint a 

a variánsnak akár 12 perc is elég, hogy megfertőzzön valakit. Ez a mutáns hatvan százalékkal agresszívabb, mint a brit mutáns, az pedig ötven százalékkal volt fertőzőbb az eredeti változatnál

 – magyarázta a miniszter.
Kásler azt is mondta, hogy az oltásnak nincs alternatívája. Mint fogalmazott,  a jelenleg 600 ezer oltatlan 60 év feletti lakosnál ez az életet jelentheti.

A veszélyeztetett korosztály a harmadik oltás kérdésénél is felmerült: Kásler Miklós szerint nem csak a koronavírus elleni, hanem minden más oltásnál is csökken a védettség az idő múlásával.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


Saját véleménye az, hogy elsősorban hatvan év felett, hat hónap után a harmadik oltást célszerű megadni. Nincs olyan adat, ami ezt cáfolná – mondta.

A negyedik hullámot Magyarország nem tudja elkerülni

 – hangzott el a minisztertől. Úgy látja, a helyzet analóg az egy évvel ezelőttihez: 

az első hullám leküzdése után külföldről bekerült a brit variáns, és nagyon hasonló dolog zajlik most is.

Arról, hogy fel van-e készülve az egészségügy erre, Kásler úgy nyilatkozott: ő sehol nem lát lyukat. 

A legfrissebb adatok szerint meghalt három beteg, és újabb 17 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.