Közélet

Idén jöhet az elektronikus fuvarlevél

A szállítmányozás papírmentessé tételét ígérő új digitális platform létrehozására jött létre projekttársaság a logisztikai és fuvarozói ágazat meghatározó érdekképviseleteinek közreműködésével.

A magyarországi közúti fuvarozói és a szállítmányozói oldal három meghatározó szakmai szervezete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magyar Szállítmányozók Szövetsége Egyesület (MSZSZ) és a közúti szállításhoz kötődő informatikai rendszerek fejlesztésével foglalkozó i-Cell Mobilsoft Zrt. írták alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek célja, hogy már ebben az évben elinduljon Magyarországon a digitális fuvarkísérő okmány szolgáltatás, az e-CMR platform. Ennek keretében létrehozták az e-CMR Europe Kft-t is – olvasható a lapunknak küldött közleményben.

Fotó: e-CMR Europe Kft.

A kezdeményezés célja, hogy a hazai fuvarozók és logisztikai szereplők egy kizárólag magyar tulajdonosi hátterű és kiemelkedő szakmai tudással rendelkező szolgáltatón keresztül férjenek hozzá az e-CMR szolgáltatáshoz, melynek terjedését segítheti az EU eFTI nevű, elektronikus áruszállítási információs rendszerének 2024-ig történő bevezetése is, mely minden a fuvarozást kísérő dokumentumot digitálissá tenne.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon dolgozik, hogy a gazdaság működtetésében minél nagyobb hangsúlyt kapjon a digitalizáció.

– mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A CMR fuvarokmány és a belföldi fuvarlevél a szállított áru, feladó és címzett, illetve a fuvarozó adatain felül a szállítási szerződés létrejöttének, a felelősségi köröknek, illetve az áru átadásának és átvételének igazolására is szolgálnak, melyek digitalizációja jelentősen növelheti a fuvarozók versenyképességét a számlázási folyamat felgyorsításával.

A tervek szerint az e-CMR összeköthető lesz a által üzemeltetett az érzékeny termékek szállításának regisztrációjára szolgáló EKÁER rendszerrel is, továbbá lehetővé teszi az áruk valós idejű nyomon követését.

logisztika digitalizáció fuvarozás
Kapcsolódó cikkek