Közélet

Lekerült a világörökségről a liverpooli kikötő

A liverpooli kikötő a sok fejlesztés hatására veszítette el a státuszát, az UNESCO mindössze harmadszor élt a drasztikus eszközzel. A vár átalakítása miatt Budapest is veszélybe kerülhet.

Az UNESCO világörökség bizottságának elnöke, Tien Hszüecsün szerdán egy Kínában tartott virtuális konferencián jelentette be, hogy a liverpooli kikötő lekerül a világörökségi helyszínek listájáról – írja a The Guardian.

Fotó: Ed Rhodes / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

A döntést a helyszín hitelességének és integritásának elvesztésével indokolták, miután több nagyarányú fejlesztés is épült az érintett területen, például a Peel csoport 5,5 milliárd fontos beruházása, a Liverpool Waters vagy az Everton 500 millió fontból épülő, várhatóan 2024 vagy 2025 során elkészülő stadionja.

Ez mindössze a harmadik eset, hogy egy helyszín elveszíti világörökségi státuszát az ománi arab antilop rezervátum 2007-es és a drezdai Elba-völgy 2009-es törlése után. Az utóbbi egy négysávos hídnak köszönhetően került le a listáról.

A lépés azonban nem meglepő, hiszen az UNESCO már 2012-ben figyelmeztette a 2004 óta a listán szereplő várost, hogy a túlzott mennyiségű új fejlesztés státuszának elvesztését jelentheti.

Joanne Anderson, a város polgármestere mindenesetre csalódottságát és értetlenségét fejezte ki,vhogy a nemzetközi szervezet szívesebben látna elhagyott pusztaságot az új stadion helyén.

Budapest státusza is veszélybe kerülhet a dunai panorámát átalakító Mol-toronyház és a budai vár felújításával kapcsolatos tervek miatt,

 melyek az UNESCO szerint nem felelnek meg a nemzetközi műemlékvédelmi szabályoknak és a műveletek leállítását kérte.

UNESCO Liverpool világörökség
Kapcsolódó cikkek