Hogyan tett szert a Louis Vuitton több mint egymillió követőre a TikTokon alig egy évvel azután, hogy elindította saját csatornáját a kínai videómegosztó oldalon? – ezt boncolgatja az amerikai Glossy magazin online kiadásának írása. A portál felidézi: nemcsak a Louis Vuitton, hanem más luxusmárkák is aktivizálták magukat a népszerű videómegosztón,

a Gucci és a Dior például már tavaly elérte az egymilliós követőtábort, ami úgy sikerült nekik, hogy folyamatosan osztják meg a tartalmakat. 

Ha a statisztikákat nézzük, kiderül: a luxuscégek viszonylag gyorsan érik el a nagyszámú látogatottságot, példának okáért a Louis Vuitton 15 mostanában feltett videójából 12 villámgyorsan átlépte az egymilliós nézettségi küszöböt. Összehasonlításképpen, a TikTok közönségének körében igencsak népszerű koreai popegyüttes, a BTS nagyjából 15 milliós nézőszámot szokott elérni, ami ugyan jóval több, mint a luxuscégeké, ám ha az eltérő műfajokat is figyelembe vesszük, a luxusmárkák kimondottan jól teljesítenek – világít rá a site. 

Fotó: TikTok

Jellemző, hogy a luxusmárkák jóval sikeresebbek a TikTokon, mint a kevésbé magas kategóriájú brandek. Akad kivétel is, például a nem luxus-kategóriába tartozó Shein vagy a Fashion Nova egymilliónál is több követőt tudhat magáénak, azonban a Gap, az American Eagle vagy a H&M mindössze ötezer és 300 ezer közötti követőt tudott gyűjteni. 

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy bár a követők száma lehet, hogy nem túl magas, azonban vannak olyan nem luxusmárkák, amelyek ezt úgy ellensúlyozzák, hogy jóval intenzívebb és közvetlenebb kapcsolatot alakítanak ki egyes influencerekkel – írja a Glossy. A Gap, amelynek csak ötezer követője van a TikTokon, nagy sikert ért el januárban, amikor egy ismert influencer, Barbara Kristoffersen kitett magáról egy olyan videót, amelyben egy Gap-logóval ellátott kapucnis felsőt visel, majd később az influencerkörökben ismertnek számító Emma Chamberlain is hasonló öltözékben posztolt.

Ez elég is volt ahhoz, hogy mindkét videót több mint kétmillióan nézzék meg, a #gaphoodie hashtagot pedig több mint tízmillióan látták. 

Fotó: Shutterstock

A luxusmárkák azonban kerülik az ilyesfajta interakciót — idézi a cikk Cece Vut, a TikTok szépség- és divatipari kapcsolatokért felelős vezetőjét —, ők inkább mással igyekeznek népszerűségre szert tenni. És amint a számok mutatják, sikerül is nekik. A Louis Vuitton és a hasonló márkák azt a stratégiát választották, hogy egyedi tartalmakat generálnak, ügyelve arra, hogy ne a szokásos brand image legyen a központban, hanem például kulisszatitkokat osztanak meg a követőkkel. Azt is fontos megjegyezni, hogy a megjelenések gyakorisága szintén nagyban hozzátesz a sikerhez: minél gyakrabban jelentkezik új tartalommal egy-egy márka, annál könnyebben tudja növelni a követőinek számát. A Balenciaga márkát például csak 170 ezren követik, de a brand nem is túl aktív: havonta pár alkalommal tesz csak fel videót, azok mindössze pár ezer megtekintést érnek el. A Louis Vuitton viszont, amely szinte mindennap új videót oszt meg, sőt néha naponta többet is, már átlépte az említett egymilliós határt a követők számában. 

Cece Vu szerint a luxusmárkák a legjobban teljesítők között vannak a TikTokon. A hangsúlyos jelenlét a videómegosztó oldalon a publicitásnál többet is adhat a luxusmárkáknak: februárban például a Louis Vuitton és az Yves Saint Laurent virtuális divatbemutatókat tartott a TikTokon, az élő közvetítések több mint hárommilliós nézettséget hoztak.

Ráadásul a bemutatott termékeket azonnal meg is lehetett vásárolni a platformon keresztül.

A TikTok nem adott ki adatokat arról, hogy hányan és mennyiért vásároltak, ám minden bizonnyal a már korábban felépített tehetős követők jócskán költhettek. 

A TikToknak több mint százmillió aktív felhasználója van, nagyjából 50 százalékuk a Z generáció tagjai közül kerül ki,

ez pedig a luxuscégek potenciális vásárlói rétege. Míg a videómegosztó használóinak 42 százaléka 18 és 24 év közötti, az Instagramon csak a felhasználók 22 százaléka esik ebbe a korcsoportba. A TikTokon úgy nyerhet valaki a nézettségi versenyben, ha eredeti tartalmakat posztol, és gyakran teszi ezt, a Louis Vuitton és a Gucci például mindkét kritériumnak megfelel. Annie Leal, egy digitális médiaügynökség, a H Code vezetője szerint figyelemfelkeltők a videóik, magas interakciót váltanak ki a követőkből, a legmesszebb menőkig kreatív a tartalmuk, és úgy tűnik, ez a siker titka a videómegosztó oldalon.