A gyalogos híd, amelyet négy évig készítettek az MX3D holland cég vezetésével, egyfajta élő laboratórium lesz. A hídba telepített szenzorok hatalmas hálózatával a londoni Imperial College kutatói mérni fogják, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogos forgalomra a 12 méter hosszú szerkezet - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Fotó: AFP

Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy

a mérnökök, kutatók a híd egészségét valós időben figyeljék meg, nyomon kövessék miként változik a szerkezet és megértsék milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal a 3D-s infrastruktúra.

A szenzorokból nyert adatokat a híd digitális ikertestvérébe táplálják, ez a valós híd számítógépes változata. A valós híd működését összevetik ikertestvéréével, ami egyebek között segít választ adni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszútávú működéséről felmerülő kérdésekre, jövőbeni hasonló szerkezetek létrehozásának lehetőségeire.
A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel.
Korábban még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely  elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson.

Teszteltük és szimuláltuk a szerkezetet és összetevőit végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt

- mondta Leroy Gardner professzor.