Közélet

Spórolósan költünk idén a nyaralásra

Az utóbbi négy évben idén szánják a legkevesebb pénzt a magyarok nyaralásra. A K&H biztos jövő felmérése szerint idén átlagosan 183 ezer forintot költhetünk erre, ami nem csak a tavalyi kiugró értéktől, de a korábbi évektől is elmarad.

A lakosság több mint fele – 57 százaléka – tervez idén belföldi utat vagy maximum négy éjszakás hosszú hétvégét, míg 36 százalék ennél tovább tervezi az itthoni nyaralást. Külföldre a válaszadók 21 százaléka menne négy napnál kevesebb időre, míg hosszabb időre 16 százalék – derült ki a K&H biztos jövő felmérésének első negyedéves adataiból.

Fotó: Shutterstock

Azok, akik elutaznak idén jóval kevesebbet szánnak az idei útra mint tavaly, fejenként 183 ezer forintot költenének a 2020-as 248 ezerrel szemben, de ez az összeg a 2019-es 204 ezer és a 2018-as 195 ezer forintnál is kevesebb. A legtöbbet a budapestiek költenék, ők átlagosan 289 ezret szánnak a nyaralásra, míg a vidékieknél ez az érték 200 ezer alatt van. A férfiak jóval bátrabban szórnák a pénzt, mint a nők a kutatás adatai alapján.

Az emberek alig várták, hogy a feltételek kedvezőek legyenek, visszatérjen minden a régi kerékvágásba és szabadon utazhassanak. Bár szemmel látható, hogy az idén kevesebb összegből tervezünk majd utazni és leginkább belföldön maradunk, az utasbiztosítás fontosságát fokozottan hangsúlyozzuk.

– mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese és nem-életbiztosítási üzletágának vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes ellenőrizni, úticélunk szerepel-e a Külgazdazági és Külügyminisztérium által nem javasolt országok listáján.

A utazásra szánt büdzsét azok csökkentették a legkevésbé, aki egyedül utaznak, ők 142 ezret terveznek elkölteni, azonban akik ketten utaznak, azok esetében a 183 ezer forintos költségvetés négyéves mélypont, akárcsak a háromfős utak esetében mért 156 ezer forintos érték és jelentősen csökkent a négy és ötfős utak költségvetése is.

Az utazást a megkérdezettek kétharmada saját jövedelemből és megtakarításból finanszírozza, míg 29 százalék a SZÉP-kártyával is számol, 15 százalék esetében pedig a család is besegít. Mindössze 6 százalék veri magát adósságba a nyaralás kedvéért.

turizmus külföldi nyaralás belföldi nyaralás nyaralás
Kapcsolódó cikkek