Közélet

Sztrájkba léphetnek a légiirányítók

Határozatlan időre sztrájkba léphetnek a HungaroControl légiirányítói Ferihegyen, miután a bértárgyalások nem jártak sikerrel. A navigációs cég a járványra hivatkozva nem tud nagyobb emelést ajánlani.

Három éve zajló tárgyalások után a HungaroControl nem tudott megállapodni a vállalat három szakszervezete közül az egyikkel – írja a Magyar Nemzet. A Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a szakszervezet már kedden sztrájkot indíthat.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A légiforgalmi vállalat 2020 márciusától – 2019 azonos időszakához képest – több mint 60 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el. Ugyanez a légiforgalmi irányítók terhelését is csökkentette, akár 30 százalékkal is.

Míg ez sok más navigációs cégnél a fizetések csökkentését vagy leépítéseket eredményezett, a HungaroControl 2021 és 2023 között évi 5 százalékos emelést adna a CMLISZ-nek. Ez az ajánlat azonban a szakszervezet számára nem volt elfogadható, így keddtől kezdődhet  munka beszüntetése, ha a felek nem tudnak megállapodni a hátralévő időben.

sztrájk hungarocontrol Ferihegy szakszervezet
Kapcsolódó cikkek