Közélet

Tallin szerint felültették a kémkedéssel vádolt konzult

Oroszország őrizetbe vett, majd kiutasított egy kémkedéssel vádolt észt diplomatát, Litvánia pedig azzal fenyeget, hogy falat emel a Fehéroroszországgal közös határára. Folytatódik a diplomáciai adok-kapok.

Kémkedéssel vádolják, és kiutasítják Oroszországból Észtország szentpétervári konzulját, Mart Lattét – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova még szerdán. A diplomatát nem kívánatos személynek nyilvánították, és 48 órát adtak neki, hogy elhagyja Oroszországot. A Kreml egyúttal a moszkvai észt nagykövetség ügyvivőjét Ulla Uibót is bekérette, és jegyzékben tiltakoztak nála a szentpétervári konzul diplomáciai státuszával összeegyeztethetetlen hírszerzési tevékenysége miatt.

Fotó: Shutterstock

Nem sokkal később az észt külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Aari Lemmik bejelentette, hogy válaszintézkedés gyanánt nemkívánatos személynek nyilvánítanak egy orosz diplomatát. Egyúttal leszögezte:

a szentpétervári konzul előállítása indokolatlan, törvénytelen és provokatív cselekedetnek minősül. A diplomatát felültették, szándékosan hozták olyan helyzetbe, hogy kémnek tűnjön.

Az orosz külügyi szóvivő szerint azonban egyértelmű bizonyítékok vannak az észt konzul törvényszegő cselekedeteire, akit őrizetbe vételekor tetten értek, és egy orosz állampolgártól származó bizalmas dokumentumokat találtak nála. Zaharova szerint Tallinn "rendkívül cinikusan" reagált diplomatája lelepleződésére.

A kémkedési ügyek elszaporodtak az utóbbi években Oroszország és a nyugati államok között. Az ukrán válság és a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta egyre nő a feszültség a felek között. Áprilisban Olekszandr Szoszonyukot, Ukrajna szentpétervári konzulját vette őrizetbe az FSZB azzal a váddal, hogy titkos információkat próbált szerezni. Oroszország elhagyására kérték fel. 

Oroszországot pedig számos kémkedési üggyel gyanúsítják több európai országban – köztük Olaszországban, Bulgáriában, Csehországban és Romániában is –, és több diplomatáját utasították ki az elmúlt időszakban.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Litvánia közben azzal fenyeget, hogy ha kell, a hadseregét is beveti, és falat épít a déli határán, hogy megfékezze a Fehéroroszország felől érkező illegális bevándorlókat. Ingrida Simonyte litván kormányfő azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy légi járatokkal szállít migránsokat Minszkbe, majd továbbküldi őket a balti állam felé. Simonyte a határsértőknél lefoglalt bizonyítékokra hivatkozott.

Vannak utazási irodák, amelyek közvetlen járatokat kínálnak például Minszk és Bagdad között, továbbá ügynökségek Fehéroroszországban és más országokban, amelyek "turistákat" próbálnak Minszkbe csalogatni

 - mondta a Reutersnek adott interjúban. 

A litván kormány korábban vészhelyzetet hirdetett az ország területére érkező "menekültözön" miatt. Az idén eddig több mint 1300 migránst tartóztattak fel a balti állam hatóságai, míg a tavalyi év egészében csak 81-et. A menedékkérők többsége iraki, szíriai és afgán állampolgár.

Aljakszandr Lukasenka kedden azzal fenyegette meg Brüsszelt és Berlint, hogy migránsok tömegeit engedi Európára, különösen Németországra, és hogy betiltja a kínai és az orosz áruforgalom áthaladását országán keresztül, válaszul arra, hogy az büntetőintézkedésekkel sújtotta Minszket a vitatott választások, a tömeges megtorlások és a politikai ellenfelek őrizetbe vétele miatt.

 

 

kiutasítás diplomácia Litvánia Oroszország Észtország konzul Fehéroroszág külföld
Kapcsolódó cikkek