Az AiFoam okoshab lehetővé teszi a robotok számára, hogy a környezetükben lévő tárgyakat is érzékelni tudják, és az emberi bőrhöz hasonló öngyógyító tulajdonságokkal is bírnak – írta a Reuters.

Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az AiFoam okoshab rugalmas polimer anyagból készült, amely csökkenti a felszíni feszültséget. A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói szerint ez lehetővé teszi, hogy a szivacsszerű anyag vágás esetén is egybeolvadjon. 

Sokféle felhasználási módja van ennek az anyagnak, szerepe különösen a robotikában és a művégtagok esetében lehet jelentős, ahol elvárásnak számít, hogy a robotok minél intelligensebbek legyenek 

– mondta a Benjamin Tee, vezetőkutató. 

Az emberi érintés leképezése érdekében mikroszkopikus fémrészecskékkel szerelték fel az anyagot és apró elektródákat helyeztek el a hab felszíne alá.

Ha mozgatom az ujjam a szenzor közelében, látni lehet, hogy a szenzor érzékeli az elektromos mezőben bekövetkezett változásokat, és reagál az érintésre

 – mondta Lee. 

A funkció lehetővé teszi, hogy a robotkéz a kifejtett nyomás erejét és  irányát is észlelni tudja, ezáltal a robotok még intelligensebbé és interaktívabbá válhatnak.

Tee elmondása szerint az AiFoam úttörő innováció regeneratív és nyomásérzékelő képességének köszönhetően. Két év fejlesztési munka után a kutatócsoport bízik abban, hogy az anyagot öt éven belül már a gyakorlatban is lehet alkalmazni.

A kutató hozzátette, hogy az anyag a művégtagokkal élő emberek életére is pozitív hatással lehet, mivel segítheti őket abban, hogy könnyebben tudjanak tárgyakat megfogni, ezáltal robotkarjaikat még intuitívabb módon használhatják majd a jövőben.