Július 1-jétől visszahívták a katonákat a kórházakból. A Népszava által megkérdezett intézmények vezetőit váratlanul érte a döntés, és állították hiányozni fognak az egyenruhások az ellátásból.

Június 30-án értesítették az intézmények vezetőit, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára nyolc hónapos szolgálatuk után, július elsejétől kivonják az odarendelt katonákat, illetve a rendőröket 93 egészségügyi intézményből.

Fotó: MTI/Sos Lajos

A cikk szerint 

a katonák irányították a betegeket, segédkeztek az oltások adminisztrációjában, a Covid-ágyak bővítésekor szállították a bútorokat, betegeket.

Egy név nélkül nyilatkozó szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonák az egészségügy békeidőben is fennálló munkaerőhiányát pótolták:

 a járványvédekezésre hivatkozva parancsra mozgatható emberekhez jutottak az kórházak.

A katonák kivonásával párhuzamosan a kórházparancsnokokat is visszahívták a gyógyítóintézményekből – írta a lap, amely szerint az érintettek tavaly március óta felügyelték az intézmények készletgazdálkodását, segítettek megszámolni a főigazgatóknak a védekezéshez szükséges eszközöket. De az ő közbeavatkozásukat kérte a mentőszolgálat is, ha egy-egy intézmény valamilyen okból nem akarta fogadni a beteget.