Közélet

A delta variáns lehet a valaha volt legragályosabb vírus

Erről is beszélt az amerikai epidemológus, aki segített felszámolni a fekete himlőt a világban. Dr. Larry Brilliant szerint mégsem emiatt kell leginkább aggódnunk, hanem hogy a forgalomban lévő vakcinák kevésbé hatékonyan akadályozzák meg, hogy a delta variánssal fertőzöttek továbbadják a vírust a környezetüknek.

A koronavírus örökké velünk marad – állítja Dr. Larry Brilliant. Az amerikai epidemológus, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőjeként korábban részt vett a fekete himlő járványok felszámolásában is, a CNBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy ezért nem érdemes azzal számolnunk, hogy a több mint másfél éve dúló járvány egyhamar véget ér. Brilliant szerint a koronavírus, az influenzához hasonlóan később is jelen lesz a világban, de a pandémia legyőzése után várhatóan már nem uralja a közbeszédet annyira, mint most.

Fotó: Li An / Xinhua via AFP

Az epidemológus egyúttal aggodalmának adott hangot a koronavírus delta variánsának megjelenésével kapcsolatban. Mint elmondta, az először Indiában azonosított vírusmutáció okozta megbetegedéseknek sokkal rövidebb, mindössze 3,5 nap a lappangási ideje (a koronavírus eredetileg Kínában azonosított változatának még 5-7 nap volt az inkubációs ideje), és sokkal ragályosabb az eredeti vírustörzsnél. Azok, akik a delta variánst kapták el, átlag 8 embernek adják tovább a vírust, így ez a mutáció nem csupán a legfertőzőbb SARS-CoV-2-es mutáció, de minden bizonnyal a valaha volt legragályosabb vírus is egyben – állítja Larry Brilliant.

A forgalomban lévő vakcinák, különösen az mRNS-alapú oltások azonban, egyelőre úgy tűnik, működnek – tette hozzá a járványügyi szakember, aki külön kiemelte a Johnson & Johnson egykomponensű oltását, mint amelyik a leghatékonyabb védelmet nyújtja a variánsokkal szemben. A tudós kijelentette: kicsi a valószínűsége – de teljesen nem kizárható –, hogy megjelenik majd egy olyan "szupervariáns" amely ellen az oltóanyagok hatástalanok lesznek. 

Fotó: Li Bo / Xinhua via AFP

Brilliant szerint a probléma nem az, hogy az oltások nem védenek meg bennünket a súlyos, esetleg halálos megbetegedéstől, hiszen ezt a vakcinákkal nagyon jó eséllyel elkerülhetjük. A baj, hogy a delta variánst a beoltottak is könnyen elkapják és könnyen tovább is adják a környezetüknek. Márpedig ma még nagyon sokan nincsenek beoltva, ők pedig a korábbinál is súlyosabb veszélynek vannak kitéve az új mutációk megjelenésével.

Amíg a világ több mint kétszáz országában nem oltunk be mindenkit, egyre újabb variánsok jelennek majd meg. Azt hiszem, közelebb vagyunk a világjárvány elejéhez, mint a végéhez, és nem azért, mert a most domináns variánsok sokáig velünk maradnak. Jönnek majd újabbak helyettük 

– figyelmeztetett az epidemológus. Larry Brilliant emlékeztetett: a világ lakosságának eddig mindössze 15 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni oltást, de több mint száz országban a lakosságnak mindössze az 5 százaléka lett mostanáig beoltva.

A szakember szerint a delta variáns fertőzőképességét látva nem kizárható, hogy minden más, jelenleg terjedő mutációt kiszoríthat. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy ott, ahol a delta válik a domináns koronavírus-törzzsé, a megbetegedések számának exponenciális emelkedésével szembesülnek majd az egészségügyi hatóságok. Brilliant ezekben az országokban egy fordított V-alakú járványgörbét tart legvalószínűbbnek, amely akár fél éven belül is lecsenghet. 

Larry Brilliant koronavírus koronavírusjárvány delta variáns Egészségügyi Világszervezet (WHO) tömeges oltás koronavírus elleni oltás
Kapcsolódó cikkek