Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az országot sújtó nyári erdőtüzekkel kapcsolatos szerdai parlamenti beszámolójában elismerte, hogy "történtek hibák" a bozóttüzek elleni küzdelemben, és többet is tehettek volna annak jegyében.

Fotó: SOOC / AFP

Micotákisz ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jövőre több tűzoltó repülőgépet vetnek be, illetve új hatóságot hoznak létre a katasztrófavédelmi munkálatok jobb összehangolása érdekében.

Jól felkészültünk, de nem elég jól ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni ezzel a jelenséggel

— jelentette ki a miniszterelnök a parlamentben. Micotákisz szerint a kormány "a legapróbb részletekig" megvizsgál minden hibát annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg. 

A miniszterelnök szerint a kormány evakuálási rendszere segített biztosítani, hogy ne legyenek halálos áldozatok.

Micotákisz beszámolója szerint augusztus óta naponta átlagosan 60 alkalommal ütött ki tűz Görögországban. Csak az idén nyáron több mint 100 ezer hektár erdős terület vált a lángok martalékává. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a tűzvészek által sújtott emberek segítséget kapnak otthonuk újjáépítéséhez.

Kiriákosz Micotákisz szerint az országot sújtó erdőtüzek rávilágítottak arra, hogy radikális változásokra van szükség a globális felmelegedés elleni küzdelemben. 

Annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a válságot, kénytelenek vagyunk mindenen változtatni: azon, hogy miként állítjuk elő a mezőgazdasági termékeket, hogy miként közlekedünk, hogyan állítjuk elő az energiát, és miként építjük fel házainkat

— mondta.
A kormányfő védelmébe vette a tűzoltóság és a polgári védelmi szolgálatok fellépését, hangsúlyozva, hogy a kormány számára a legfontosabbnak az életmentés számított. 

Micotákisz köszönetet mondott a segítségnyújtásban részt vevő 23 országnak.

A görögországi erdőtüzek negyedmillió hektárnyi erdős területet sújtottak. A legnagyobb tűz az Athén közelében lévő Évia szigetén tombolt, napokba telt, mire meg tudták fékezni. A tűz ezenkívül az ókori olimpiai játékok helyszínének, Olümpiának a környékét is sújtotta a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén.
Görögországban augusztusban 34 éves hőmérsékleti rekordok dőltek meg.