Hétfő reggelig több mint 160 ezer hektárnyi terület égett porig Görögország három különböző pontján, Évia-sziget és Attika északi részén, valamint a Peloponnészoszi-félsziget déli részén található Lakónia területén – írja a Greek Reporter.

Görögország második legnagyobb szigetén, Évián már több mint 115 ezer hektárnyi terület égett le, Lakónia területén 27 ezer, Észak-Attika területén pedig 20 ezer hektárnyi terület vált porrá. A szigeteken élőket kompok segítségével evakuálták.

Fotó: Pétrosz Karadjiasz

A lángokat már hat napja igyekeznek megfékezni Évián, de a sziget északi részét továbbra is vastag füstréteg borítja. 

A sziget nagy részén pillanatnyilag áram sincs, a szakemberek jelenleg is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb elhárítsák a problémát. Több helyütt az ivóvíz-szolgáltatás sem működik megfelelően, ráadásul a benzin is fogytán az üzemanyagtöltő állomásokon, ezáltal még nehezebbé téve a közlekedést sokak számára. A tűzoltók – repülőgépek és helikopterek bevonásával – jelenleg is azon dolgoznak, hogy sikeresen megfékezzék a tüzeket Kamatriades és Galatsades települések területén. Félő, hogyha a tüzek a falvak melletti sűrűbb erdőségeket is elérik, Aidipsos városa is veszélybe kerülhet. 

Fotó: Pétrosz Karadjiasz / MTI/AP

Az egyik tűzoltó helikopter lezuhant Zákinthosz szigetén vasárnap, de a pilóta sérülések nélkül megúszta a balesetet.

A miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz többször is kiemelte, hogy az emberélet mentése a prioritás, az erdők vagy az ingatlanok megvédése másodlagos. A miniszterelnök a Twitteren fejezte ki háláját az unió azon országai felé, akik segítséget küldtek Görögországnak.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. Összehasonlításképp, 2008 és 2020 között az évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.