Az Amerikai Orvosi Szövetség által hétfőn publikált kutatás szerint a Moderna vakcinája összességében több mint kétszer annyi antitestet termelt, mint a Pfizer/BioNTech oltóanyaga. A kutatás 2500 belga egészségügyi dolgozó bevonásával készült, akik a Moderna- vagy a Pfizer-vakcina mindkét adagját megkapták — írja a MarketWatch.

Fotó: NurPhoto/AFP

 

Az eredmények szerint korábban a fertőzésen átesetteknek magasabb volt az ellenanyagszintjük, mint azoknak, akik nem kapták el a koronavírust.

Azok között, akik nem estek át a fertőzésen, a Modernával oltottak esetében 2881 egység volt milliméterenként az ellenanyagszint mértéke, míg a Pfizer/BioNTechhel oltottaknál jóval kisebb, 1108 egységnyi antitestszintet mértek. 

A tanulmány szerint több oka is lehet annak, hogy eltérő mértékű az antitestszint a különböző vakcinák esetében. Egyrészt az antitestek számára befolyással volt a két oltás között eltelt idő: míg a Modernánál négy hét telt a két dózis beadása között, a Pfizernél csupán három. Másrészt a mért ellenanyagszintre az életkor is befolyással volt, a legmagasabb szintet a 35 év alattiak körében mérték. Továbbá a  kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Moderna magasabb koncentrációban tartalmazta ugyanazt az aktív hatóanyagot, mint a Pfizer.