Asráf Gáni afgán elnök elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott – jelentette a Reuters egy magas rangú belügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Fotó: Rahmat Gul / MTI/AP

Az afgán elnöki hivatal ugyanakkor nem volt hajlandó megerősíteni a hírt arra hivatkozva, hogy biztonsági okokból semmit sem árulhatnak el Gáni hollétéről. A tálibok egyik képviselője, aki már ott van Kabulban, a hírek szerint vizsgálódik Asráf Gáni tartózkodási helyével kapcsolatosan.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség nem sokkal korábban már egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva jelentette, hogy

Gáni beleegyezett a lemondásba.

A forrás szerint az elnök tudomásul vette, hogy Kabulban már nincs lehetőség további hadműveletekre.

Az USA evakuálja az amerikai nagykövetség személyzetét

Az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség – még az afgán fővárosban tartózkodó - személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba – jelentette be vasárnap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában.

A tárcavezető úgy fogalmazott:

az intézkedés szerint az embereink elhagyják azt a területet, és a repülőtérre mennek.

Blinken megerősítette azt az információt is, hogy az amerikai nagykövetség munkatársai megsemmisítettek dokumentumokat és egyéb tárgyakat, mielőtt elmenekültek volna a nagykövetségről.

Ezt nagyon szabályosan és rendezett módon, az ott lévő amerikai erők segítségével teszik, akik szavatolják a biztonságot

– fogalmazott a külügyminiszter.

Hírügynökségi beszámolók szerint az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének evakuálásakor amerikai katonai helikopterek szálltak fel a nagykövetség területéről, és fekete füstöt bocsátottak ki magukból Kabul felett, miközben az amerikai tisztviselők azon dolgoztak, hogy a kényes anyagok ne jussanak a tálibok kezébe.