A vallettai egészségügyi minisztérium úgy döntött, bezárja az szigetországban létesített oltópontokat, egyedül az ország északkeleti felében található Msidában működő Máltai Egyetemen tartanak fenn egy ilyen létesítményt. Ide előzetes regisztráció nélkül bárki besétálhat, hogy felvegye a koronavírus elleni oltást. Az egészségügyi tárca szerint 410 ezer ember kapta meg az oltást a valamivel több mint félmillió lakosú szigeten, az ő immunizálásukhoz  több mint 792 ezer dózis védőoltást használtak fel.

Fotó: Malte Krudewig / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Világrekordot döntöttünk. Már nem szükséges nyitva tartani minden oltóközpontot, mivel Málta és Gozosziget lakosságának 90 százaléka be lett oltva

– jelentette ki Chris Fearne egészségügyi miniszter. A tárcavezető közölte azt is, hogy azok, akik az oltás révén védettséget szereztek a koronavírussal szemben, szeptember 6-tól szabadon részt vehetnek a legfeljebb százfős nyilvános összejöveteleken. Az ülőrendezvényeken, mint például koncerteken és esküvőkön, a résztvevők maximális számát az eddigi háromszázról ötszázra emelték.

Míg a következő hetekben további lazítások várhatóak, a vallettai hatóságok továbbra is kitartanak a szigorú beutazási korlátozások mellett. Kizárólag a teljeskörűen beoltott emberek beutazását engedélyezik az uniós országokból, Nagy-Britanniából, illetve az Egyesült Államok egyes tagállamaiból.

Máltán a járvány kitörése óta 35 866 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 437-en hunytak el a kórban.