Közélet

Bogarakkal irtanák a parlagfüvet

Magyar kutatók szerint sokat segíthetnek a pollenterhelés csökkentésében a délről érkező bogarak, ám ettől a parlagfű nem fog eltűnni. Viszont olyan parlagfű telepeket is megtalálhatnak, melyeket az emberek nem.

Biológiai módszerrel, a parlagfű olajosbogár segítségével küzdenének az allergiát okozó parlagfű ellen a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete (ATK Növi).

Fotó: Horváth Dávid / izeltlabuak.hu

Kontschán Jenő, az ATK Növi igazgatója elmondta, hogy a bogarakat mesterséges felszaporítás után lehetne kihelyezni, a kísérletek egyelőre laboratóriumi körülmények között zajlanak, míg jövőre következhet az országban vadon élő populációk felderítése.

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója arról beszélt, hogy a parlagfű elleni védekezés más országok számára is fontos ügy, ugyanakkor az eddigi kutatások szerint a levéltetvek, levélbolhák, levélgombák nem jártak eredménnyel a gyommal szemben, ugyanakkor reméli, hogy a parlagfű olajosbogár oda is eljut, ahová a hatósági ellenőrzés nem, így azokat a növényeket is pusztítja, melyekről nem is tudunk.

A kutatók szerint a bogár eredetileg mediterrán éghajlaton, a magyar határtól legalább 100 kilométerre délre volt megtalálható, ám tavaly Magyarországon is megjelent. Az ATK Növi megkezdte előfordulásának és életmódjának kutatását, míg a Nébih arra a kérdésre keresi a választ, hogy fogyaszt-e más növényeket is.

A korábbi elterjedése miatt a déli országok jobban ismerik az ízeltlábút, mely olasz kutatók adatai alapján akár harmadával is csökkenthetik a parlagfűpollen koncentrációját. Azonban a megszólalók fontosnak tartották megjegyezni, hogy az új módszer sem vezet a parlagfű eltűnéséhez, ám enyhítheti a pollentermelést.

ELKH parlagfű Nébih
Kapcsolódó cikkek