Csillapodni látszott az erdőtűz szerdán Évia szigeten Görögországban, úgy tűnt, a lángokkal küzdő csaknem kilencszáz görög és külföldi tűzoltónak lassan sikerül megállítani a katasztrófát, de a Peloponnészoszi-félszigeten még aggasztó a helyzet, ott fokozni kell az erőfeszítéseket a helyi hivatalos források beszámolói szerint.

Fotó: NurPhoto via AFP


Évián már kedden felcsillant a remény, részben azért, mert a tűznek már nem maradt mit elemésztenie, részben pedig azért, mert lecsendesedett a szél. Jannisz Kociasz, az egyik éviai kis falu, Isztiaia polgármestere azt mondta, több nap után akkor látták meg először a napot a hatalmas füstfelhők között.
Peloponnészoszon azonban még nincsenek túl a nehezén: hasonlók a terepviszonyok, mint Évián, sűrűk az erdők és megközelíthetetlenek a szurdokok. Krisztosz Lambpropulosz, Árkádia régió kormányzóhelyettese elmondta: a tűzoltók most arra koncentrálnak, hogy a tűz ne érje el a Mainalon-hegy erdeit. Gortinia járás mintegy húsz falujából ki kellett telepíteni a lakosokat a közelgő veszély matt. A félszigeten – annak középső részén – most 580 görög és külföldi tűzoltó dolgozik, várhatóan erősíteni fogják őket olyanok, akik még Évián vagy az ország egyéb részén vannak.

Fotó: Statista


Az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése alapján az országban már 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává, ebből 51 ezer hektár a második legnagyobb szigeten, Évián, tízezer hektár pedig a peloponnészoszi Olümpia város környékén égett le. Az elmúlt kilenc napban csaknem hatszáz tüzet számoltak meg az országban.

Hőhullámok, erdőtüzek és áradások várnak ránk Európában

Az európaiaknak hozzá kell szokniuk a pusztító tűzvészekhez és áradásokhoz, mert ezek az egyéb szélsőséges időjárási jelenségekkel együtt gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak a globális felmelegedéssel.