Augusztus második hetében rendezték meg az angliai Cornwallban a Boardmasters szörfös és zenei fesztivált. A szervezők szigorú járványügyi szabályokat vezettek be, a belépőket csak negatív PRC-teszt birtokában, illetve oltási igazolvánnyal engedték be, a kormány előírásainak megfelelően. Ennek ellenére a résztvevők között mintegy 4700 megbetegedést regisztráltak augusztus 18-ig, a helyi lakosok körében pedig 634 új fertőzöttet egy hét alatt. A fertőzöttek többsége (73 százalék) fiatal, a 16-21 éves.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

A százezres lakosú Cornwall polgármestere, Andy Virr a BBC rádiónak elmondta: a településen már a fesztivál előtt is az országos átlagnál magasabb volt a fertőzöttek száma, vélhetően amiatt, hogy a tengerparti város az angolok kedvelt üdülőhelye, akik az ország különböző pontjairól odahurcolták  koronavírus delta variánsát. A fesztivál alatt megfertőződött fiatalok közül mostanáig egyetlen sem került kórházba – tette hozzá.

Virr hozzátette: a fesztivált a kedvezőtlen helyi járványadatok ellenére sem volt lehetőségük törölni, hiszen a brit kormány által a nyár elején enyhített járványügyi szabályok értelmében hasonló tömegrendezvények országszerte megtarthatók.