A Bharat Biotech indiai oltóanyag-gyártó orrba fújható koronavírus-vakcinajelöltje hatósági jóváhagyást kapott a közép- és késői fázisú klinikai vizsgálatokhoz – közölte az indiai Tudományos és Technológiai Minisztérium.

A hagyományos védőoltásokkal szemben, injekciós tű nélkül alkalmazható vakcinajelölt, a BBV154 korai fázisú kísérleteit 18–60 év közöttiek körében már elvégezték, és eddig biztató eredményeket mutatott az oltóanyag.

Fotó: Phanie via AFP

A Covaxint, a vállalat koronavírus elleni vakcináját, amelyet sürgősségi használatra már jóváhagytak az országban, injekció formájában adják be.

A Bharat Biotech BBV154 vakcina az első intranazális vakcina, amelyet az országban fejlesztettek, és megkezdhetők a késői fázisú klinikai vizsgálatai

– mondta Renu Swarup, a Tudományos és Technológiai Minisztérium Biotechnológiai Tanácsának elnöke. Indiában a koronavírus-fertőzöttek száma meredeken visszaesett a második hullám áprilisban és májusban tapasztalt csúcspontjáról, amikor a napi regisztrált új esetek száma többször meghaladta a 400 ezret, ugyanakkor indiai szakértők szerint a széles körű oltás továbbra is a leghatékonyabb védekezés a betegség további hullámai ellen.