A 2013-ban létrejött Ocean Cleanup Project célja, hogy a lehető legtöbb műanyaghulladékot kivonja az óceánok vizéből. A csapat éveken keresztül dolgozott olyan  gátszerkezeten, amely az óceán felszínéről képes begyűjteni a műanyagszemetet — írja a New Atlas.

Fotó: The Ocean Cleanup

A Jenny névre hallgató 800 méter hosszú gátat az Ocean Cleanup a héten először helyezte ki a nagy csendes-óceáni szemétszigetre, melyet több mint 70 különböző tesztnek fognak alávetni a következő 60 hétben. A tesztekkel a szerkezet hatékony működésének igazolása mellett azt is bizonyítani kívánják, hogy az eszköz semmilyen káros hatást nem gyakorol a környezetre. A találmány korábbi változatának nem volt akkora sebessége, hogy a szemetet hatékonyan kiszűrje a vizekből, ezért további fejlesztéseket végeztek az eszközön. A korábbi passzív szerkezet helyett, mely az óceán erejére hagyatkozott, a legújabb verzió aktív hajtóerejének köszönhetően jelentősen hatékonyabbnak bizonyult.

Az Ocean Cleanup másik fejlesztése a The Interceptor a folyók megtisztítására szolgál, mivel a műanyaggal leginkább szennyezett folyók továbbítják a hulladékot az óceánok vizébe is. A csapat távlati célja, hogy 2040-ig a víz felszínén lebegő műanyaghulladék 90 százalékától meg tudja tisztítani az óceánt.