Dél-Európában harminc éve nem volt precedens az elmúlt időszakban tapasztalható kánikulára, Görögországban sok helyütt a 40 fokot is meghaladta a hőmérséklet. Az erdőtüzek a görög fővárost, Athént és a népszerű szigeteket, üdülőhelyeket is elérte — írja a Reuters.

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Mintegy 120 különböző helyen égtek a tüzek országszerte csütörtökön, a legnagyobb aggodalomra okot tűz a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén, az ókori olimpiai helyszínén lobbant fel, ahol a tűzoltóknak végül sikerült megmenteniük az emlékműveket.

Az Athéntől északkeletre fekvő Évia szigetéről a parti őrség mentőcsónakokkal mentették az embereket, a szigetről több mint 600 főt menekítettek ki péntek reggelre virradóan.
 

Athén külvárosát kedden érte el a tűz, ahol fenyveserdők, rengeteg lakóház, üzlethelyiség, autó vált a tűz martalékává.

Az athéniakat otthon maradásra intették, a füstmérgezést elkerülendő, azonban több ezren a fővárosból való menekülést választották. Szerda reggelre a tűzoltóknak sikerült megfékeznie valamelyest a tüzet, csütörtökön azonban ismét felcsaptak a lángok. Az ország egyik legforgalmasabb autópálya-szakaszát is lezárták, amely Athént az északi országrésszel köti össze. 

Csütörtökön a görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz bejelentette, hogy a hadsereget, valamint a francia és svéd tűzoltókat is bevonják a védekezési folyamatokba, mivel a hosszan tartó szárazság és az erős szelek miatt bármikor újabb tüzek lángolhatnak fel a következő napokban.

Fotó: VALERIE GACHE  / AFP

Időközben az is felgyorsította a segélynyújtást a tűzvészek által sújtott délkelet-európai országok, többek között Törökország részére.