Közélet

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaországban

Állítólag ugyanaz a ruandai illegális bevándorló a tettes, aki egy éve megpróbálta felgyújtani a Nantes-i katedrálist.

Gerald Darmadin Twitter-üzenetben erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a nyugat-franciaországi Mortagne-sur-Sèvre közelében meggyilkoltak egy hatvan éves katolikus papot. A tettes maga jelentkezett a helyi rendőrörsön hétfő délelőtt, és közölte, hogy megölte a számára múlt év óta szállást és ellátást biztosító Saint-Laurent-sur-Sèvre-i papot. A francia belügyminiszter hozzátette: maga is a helyszínre utazik.

Azóta kiderült: ugyanarról a férfiról van szó, aki 2020 júliusában megpróbálta felgyújtani a Nantes-i katedrálist. A ruandai férfiról akkor azt írta a francia sajtó: 2012-ben menedékkérőként érkezett, és évek óta illegálisan tartózkodik az országban, ennek ellenére munkát kapott abban a parókiában, amelyhez a székesegyház is tartozik.

Az akkor 39 éves férfi Nantes-ban egyszerűen besétált a katedrális épületébe, ahol emberek imádkoztak, és az épület több pontján lángra lobbantotta a berendezést. Kulcsa is volt az épülethez, hiszen a munkájához tartozott, hogy esténként ő zárja be a székesegyház ajtajait. Tettét, amelyért akár 10 év börtönt és 150 000 eurós büntetést is kaphatott volna, a rendőrségen elismerte, de nem ítélték el. A katedrális rektora akkor azt nyilatkozta:  töretlen a bizalma a férfiban.

 

katolikus pap nantes Franciaország gyilkosság
Kapcsolódó cikkek