Elkezdődött a kabuli kimenekítő művelet „legveszélyesebb, leghektikusabb és legérzékenyebb szakasza”  – közölte Annegret Kramp-Karrenbauer a német hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni küldetéséről tartott napi tájékoztatóján. A német védelmi miniszter szerint egyre nagyobb egy terrortámadás kockázata,

nagyon konkrét értesülések vannak lehetséges veszélyhelyzetekről, és ezeket nagyon komolyan kell venni.

Ezért előfordulhat, hogy hamarosan nem lehet majd folytatni a küldetést – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nemcsak a kimenekítendő emberek, hanem a német katonák épsége is veszélyben van.

Korábban már az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália is figyelmeztetett: nagyon súlyos terrortámadás készül a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér ellen. Mindhárom ország felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget. 

Fotó: Kay Nietfeld / AFP

Azzal kapcsolatban, hogy több német hírportál egybehangzó értesülése szerint már csütörtökön lezárják a műveletet, a miniszter elmondta: minden erővel az emberek kimenekítésén dolgoznak, de figyelembe kell venni a terrorveszélyt. Az is fontos tényező, hogy a Bundeswehr katonái nem egyedül, hanem nemzetközi partnerekkel dolgoznak a kabuli repülőtéren, és a fenyegetés minden nemzetet egyformán érint – tette hozzá a védelmi miniszter.

Németország arra törekszik, hogy megszakítás nélkül elkezdődhessék a kimenekítés második szakasza, amelyben nem katonai mentőművelettel, hanem diplomáciai eszközökkel teszik lehetővé Afganisztán elhagyását a távozni akaróknak.

Sajtóértesülések szerint a védelmi minisztériumban és a Bundeswehrnél arra készülnek, hogy a német légierő, a Luftwaffe szállítógépei csütörtökön vesznek fel a fedélzetükre utoljára civileket. Pénteken távoznak a műveletet biztosító katonák is, a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadászai és a különleges bevetési egység (Kommando Spezialkräfte) alakulatai.

A belga és a holland kormány már hivatalosan is tájékoztatott: csütörtökön befejezik az afganisztáni mentési műveleteiket. Alexander De Croo belga miniszterelnök elmondta: minden belga állampolgárt, aki el tudta érni az afgán főváros, Kabul repülőterét, evakuáltak Afganisztánból. A hágai kormány pedig közölte: az amerikaiak utasítására csütörtök estig befejezik állampolgáraik és afgán segítőik evakuálását Kabulból, egyúttal 

felszólították azokat az afgánokat, akik Hollandiába menekülnének, ne menjenek a kabuli repülőtérre az öngyilkos merényletek megnövekedett veszélye miatt.

Fotó: Marc Tessensohn / AFP

A védelmi minisztérium legutóbbi összesítése szerint szerda éjfélig 34 járattal 5100 embert juttattak ki Kabulból. A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet tízezer ember, a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjaik evakuálására. A Luftwaffe gépei az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe menekítik őket. Onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba. Ez a Bundeswehr történetének legnagyobb evakuálási művelete.