A délkelet-kínai Szecsuan tartományban található Pancsehua volt az első olyan város, ahol az egynél több gyereket vállaló családok számára pénzügyi támogatást ajánlottak fel. 

Fotó: Xinhua via AFP

A városban élő családok minden második vagy harmadik gyerek után havi 500 jüan (23 ezer forint) támogatást kapnak egészen addig, amíg a gyerek betölti a harmadik életévét.

Kínában az anyáknak járó szülési szabadság három-négy hónapig tart, a pontos hosszát egyebek mellett olyan körülmények alapján határozzák meg, hogy merültek-e fel komplikációk a szülés során.

Peking a harmadik gyerek után járó szülési szabadságot további 30 nappal meghosszabbította. 

A csütörtöki közlés alapján pedig a kínai fővárosban élő anyák munkáltatói hozzájárulással további egy vagy akár három hónappal tolhatják ki a szülési szabadságukat, miközben az apák 15 napos szabadságot kaphatnak a harmadik gyermek születését követően.

A legutóbbi, májusban közzétett népességi adatok alapján tavaly mintegy 12 millió gyerek született Kínában. 

Fotó: NICOLAS ASFOURI  / AFP

Ez a legalacsonyabb születési szám volt az 1960-as évek óta, és jelentős visszaesést tükröz még a 2016-ban regisztrált 18 millió újszülötthöz képest is. A 2020 végén végzett alapján Kína lakossága tavaly 1,412 milliárdra nőtt az egy évvel korábbi, 1,4 milliárdról.

Kínában 2015 októberében törölték el az 1979-ben bevezetett egykepolitikát, amely alapján a lakosság zömét kitevő han kínai párok csak egy gyermeket vállalhattak, a túlnépesedést elkerülendő. Az enyhítés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a születések száma ugyanis a következő években folyamatosan csökkent.