Emmanuel Macron francia elnök szerdán közölte, hogy országa a jövő évben 100 millió eurót (több mint 35 milliárd forint) folyósít közvetlen segély formájában a libanoni népnek, mindazonáltal figyelmeztetett: szó sincs semmiféle biankó csekkről a libanoni politikai rendszer javára.
A Libanon megsegítésére szervezett nemzetközi online adományozó konferencia megnyitóján Macron egyúttal bejelentette, hogy

Franciaország a következő hetekben 500 ezer adag, koronavírus elleni védőoltást küld az országnak.

A konferenciát a libanoni főváros, Bejrút kikötőjében tavaly történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás évfordulóján tartják.

Fotó: AFP


A francia elnök világossá tette, hogy a francia humanitárius segély nincs feltételhez kötve, és közvetlen formában juttatják el a terepen működő egyesületeknek és civil szervezeteknek. Macron hangsúlyozta: sürgős libanoni kormányalakításra van szükség, hogy az ország kilábalhasson jelenlegi válságából. 

Libanon jobbat érdemel annál, hogy a nemzetközi szolidaritásból éljen. Ezért megismétlem felhívásomat, hogy a legfontosabb továbbra is egy kormány megalakítása, amely képes végrehajtani a legsürgősebb intézkedéseket az emberek érdekében

- jelezte Macron.
Macron bírálta a libanoni hatóságokat is. A francia elnök szerint úgy tűnik, mintha a libanoni vezetők "fogadtak volna" arra, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz. 

Úgy gondolom, hogy ez morális és történelmi hiba

- tette hozzá.
A konferencián Heiko Maas német külügyminiszter 40 millió eurós segélyt ígért Németország nevében a közel-keleti országnak, de Berlin is kormányalakításra és a szükséges reformok végrehajtására szólította fel Libanont.    

A konferenciához videoüzenetben csatlakozott Joe Biden amerikai elnök, aki 100 millió dolláros humanitárius segélyre tett ígéretet. Biden mindazonáltal kijelentette: 

akármennyi külső támogatás sem lesz elegendőn, amennyiben Libanon vezetői nem kötelezik el magukat a gazdaság megreformálása és a korrupció elleni harc nehéz, ám szükséges munkája mellett.

A Franciaország és az ENSZ által Libanon megsegítésére szervezett konferencián mintegy 40 ország és szervezet képviselője vett részt. Ez a harmadik ilyen jellegű konferencia tavaly augusztus 9. óta.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított a Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt robbanás.