Magyarország és Lengyelország lehetnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által fejlettnek minősített országok eddigiekben mindössze 39 főt számláló elitklubjának legújabb tagjai Ruchir Sharma, a Morgan Stanley Investment Management vezető globális stratégája által a Financial Timesban jegyzett írás szerint.

Fotó: DUDAR SZILARD / MERCEDES-BENZ  / AFP

A Mandiner szemléje szerint Sharma kifejtette, hogy már 

a fejlett országok körébe legutóbb bekerülő országok is volt kommunista, kelet-európai térségből érkeztek, mint például Csehország és Szlovákia, Litvánia, Lettország, Észtország vagy épp Szlovénia és őket követhetjük további hasonló országok – mint például Lengyelország és Románia – társaságában mi is.

A felzárkózás során a kelet-európai és a kelet-ázsiai országok közötti hasonlóság legfontosabb eleme 

a gyáripar erőssége, mely a bankár szerint a felzárkózás egyetlen bizonyított kulcsa, 

mely exportbevételek folyamatos generálásával segítheti a növekedést, amit a gazdaságba visszaforgatva a növekedés önfenntartóvá válhat. Az inkább Lengyelországra fókuszáló írás kiemeli, hogy a lengyel gazdaság emellett a digitális gazdaság területén is különösen erős, amit a Mandiner azzal egészít ki, hogy innováció vagy épp a high-tech iparon belüli aránya, továbbá a gazdaság komplexitása terén Magyarország is kiemelkedő helyet foglal el.

A Mandiner kommentárjában kiemeli, hogy 

az iparosításra épülő kormányzati politikai számos közgazdász bírálatát váltotta ki, ám mára az eredmények – mint például a 2020-ban az országba áramló külföldi működőtőke mennyisége, vagy a idei várható mértéke – a kormányzat számára adnak igazat.

A Financial Timesban megjelent írás szerint csupán idő kérdése, hogy a térségünk újabb országai lépjenek be a fejlett országok elitklubjába, ami az oda már eljutott ex-kommunista országokkal párhuzamosan azt jelenti, hogy Kelet-Európa érte el a fejlődés területén a legnagyobb sikereket a kelet-ázsiai gazdasági csoda óta.