Több másik várossal együtt 2021. szeptember 16-án az osztrák főváros is csatlakozott a Szabad Városok Szövetségéhez. Michael Ludwig bécsi polgármester elektronikus formában juttatta el aláírását Budapestre. 

Fotó: Eurocomm-PR

A Szabad Városok Szövetségét Budapest, Prága, Varsó és Pozsony alapította 2019-ben. 

Michael Ludwig polgármester 2021. szeptember 16-án, a Budapest Forum keretében, elektronikusan írta alá a paktumot, hasonlóan többek között Amszterdam, Barcelona, Tajpej, Párizs és Ljubljana polgármesteréhez. 

Az aláírás kapcsán a bécsi polgármester elmondta:

Főleg ebben a jelenlegi, változásoktól és kihívásoktól terhes politikai helyzetben fontos számomra, hogy Bécs is aláírja ezt a paktumot és ezzel újfent kihangsúlyozzuk, hogy Bécs egyet jelent az emberi jogokkal, a világra való nyitottsággal és a toleranciával – különös tekintettel a kisebbségekre és a szabadságra.

Az osztrák fővárost a Budapesten 2021. szeptember 16-17-én megrendezett Budapest Forumon Omar Al-Rawi, a bécsi közgyűlés tagja képviselte, aki a konferencia második napján bilaterális találkozón vett részt Kerpel-Fronius Gábor budapesti főpolgármester-helyettessel. 

A találkozó témája többek között a Bécsben széles körben használt, ingyenes gargalizálós PCR-teszt volt, valamint a város smart city stratégiája és az ehhez kapcsolódóan már megvalósult projektek.

Szintén fontos téma volt a szociális lakásépítés, valamint a megfizethető lakhatás. A találkozón Budapest kifejezte szándékát, hogy intenzívebbé tegye kapcsolatát az osztrák fővárossal és közös projekteket valósítsanak meg.