A pandémia mindenkit megvisel, testileg és lelkileg egyaránt. A legnehezebb helyzetben viszont azok vannak, akik elveszítették a szeretteiket. 

Egymillió kisgyermeknek hunyt el szülője a koronavírusban

– tette közzé a The Wall Street Journal. A gyerekek jobb esetben a családtagokhoz, nagyszülőkhöz és nagynénikhez kerülnek, esetleg a család közeli barátai fogadják be őket, de sokan nevelőotthonokba kényszerülnek. A felnőtteknek komoly nehézséget jelent elmagyarázni a kicsiknek, hogy

világjárvány van és soha többet nem láthatják a szüleiket. 

Fotó: Shutterstock

A cikk írója egy perui édesanya, Janette otthonában járt, aki három gyereke mellé örökbe fogadta unokahúga öt árván maradt gyermekét is. A picik folyamatosan sírnak és az anyjukat keresik. A befogadó családnak sem egyszerű, hogy a többi gyerek ne érezzen féltékenységet az új tagokkal való törődés miatt. 

Peru az egyik leginkább érintett ország: 

1000 gyermekből tíznek haltak meg a szülei a koronavírusban.

Latin-Amerikában: Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában kifejezetten siralmas a helyzet. 

A riport egy 38 éves argentin nő történetét is részletezi, aki a negyedik gyermekét várta, és közben lett beteg, a baba megszületett, a nő viszont elhunyt.

A halálos fertőzés több okra is visszavezethető: a térségben alacsony az átoltottság, sokan nem tehették meg, hogy ne járjanak be dolgozni, még akkor sem, ha betegek és ez az ő, illetve mások életébe került. A kórházakban hiány volt az orvosi oxigénből, többen az otthonukban haltak meg. 

A harmadik hullám agresszívan söpört végig és a fiatalok között sem válogatott, ezért maradt olyan sok kisgyerek árván. 

A közegészségügyi szakértők a gyermekek testi épségén túl a mentális egészségükért is aggódnak, a trauma feldolgozása akár egy életen át kísértheti őket. Az árvák nagyobb eséllyel kerülhetnek veszélyes vagy kiszolgáltatott helyzetbe. 

A latin-amerikai országok élelemmel, tanszerekkel és tisztálkodási szerekkel nyújtanak támogatást, akik tudnak, készpénzt is küldenek a rászorulóknak, valamint önkéntes szervezetek is alakultak.

Magyarországon az államfő és felesége által alapított Regőczi István Alapítvány segíti a Covid-árvákat, a napokban nagyszabású jótékonysági estet is tartottak.

A második világháború óta nem csökkent ennyivel a várható élettartam

A felmérés szerint a férfiak életminőségére nagyobb hatással van a járvány. Az amerikai férfiak várható élettartama 2,2 évvel csökken a járvány előtti időszakhoz képest.