Az éghajlatváltozás hatásai azzal fenyegetnek, hogy tovább súlyosbítják a már eleve ingatag vagy konfliktus sújtotta térségek problémáit – mondta csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) magas szintű ülésén.

Fotó: OHN ANGELILLO / POOL / AFP

Egyértelmű, hogy az éghajlatváltozás és a rossz környezetgazdálkodás megsokszorozzák a kockázatot az olyan területeken, ahol a képességek korlátozottak 

– jelentette ki a világszervezet főtitkára, aki a most zajló tanácskozások előtti szombaton egy újabb hidegháború veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A csökkenő erőforrásoktól, mint például a víztől való függés még inkább kiélezheti a feszültséget – mondta Guterres, hozzátéve azonban, hogy ezeket a problémákat intézkedésekkel ellensúlyozhatja a BT, másokkal együtt. "Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a béketeremtésnek erősítenie kellene egymást" – fogalmazott. 

A Biztonsági Tanács több tagja  már korábban is felszólított arra, hogy korai előrejelző rendszert  vezessenek be az éghajlatváltozás okozta konfliktusok elkerülésére. Mindazonáltal a kezdeményezés eddig nem kapott elegendő támogatást a  testületben.