Az Ethereum Foundation korábbi vezető kutatója és szoftverfejlesztője hétfőn bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban – közölte a BBC. Virgil Griffith az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Észak-Korea elleni szankciók kijátszásával veszélyeztette az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Fotó: Shutterstock

Ügyvédje szerint Griffith őszintén megbánta tettét.

Virgil Griffith 2019 áprilisában Phenjanban vett részt egy nagyszabású és kriptopénz konferencián, csaknem 100 másik résztvevővel együtt.

Bár előzetesen engedélyt kért arra, hogy Észak-Koreába utazhasson, de elutasították. Ezt követően Kínán keresztül mégis beutazott az országba. Hét hónappal később az akkor már Szingapúrban élő Griffithet letartóztatták a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren.

Az ügyészek szerint nemcsak a konferencián vett részt, amelynek témáit észak-koreai tisztviselők hagyták jóvá, hanem a kriptopénz-technológiák terén Észak-Korea ellen bevezetett szankciók kijátszásáról, és a technológia pénzmosásra való felhasználásának lehetőségeiről szóló megbeszéléseken is.

Az Ethereum kriptodeviza társalapítója, Vitalik Buterin a Twitteren elmondta, hogy a szervezet nem támogatta Griffith észak-koreai tevékenységét.

Ez Virgil személyes utazása volt, amit a többség nem tanácsolt neki

– tette hozzá.

A hétfői tárgyaláson Griffith bűnösnek vallotta magát abban, hogy összeesküvést szőtt az Egyesült Államok nemzetközi rendkívüli gazdasági hatalmakról szóló törvényének megsértésére, mivel információkat és technikai tanácsokat adott át Észak-Koreának a kriptopénz és a blokklánc technológia felhasználásával kapcsolatban a szankciók kijátszására.

Griffith előadása az igazságügyi minisztérium szerint többek között arra fókuszált, hogy miként lehetne a blokklánc technológiát, és például az okos szerződéseket Észak-Korea javára felhasználni, többek között az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris fegyverekről szóló tárgyalások során.

Griffith, akit várhatóan januárban ítélnek el, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat, de a beismerő vallomása valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy a végső büntetése ennél jóval rövidebb lesz.

Ethan Lou újságíró, aki részt vett az ominózus észak-koreai konferencián, és figyelemmel kíséri a tárgyalást is, azt mondta, hogy

a bűnösség beismerése vádalkut jelent, ami akár hat és fél év börtönre is mérsékelheti a büntetést.

Griffith, aki a Kaliforniai Technológiai Intézetben (CalTech) doktorált, a letartóztatása előtt az Ethereum Alapítvány speciális projektekért felelős csoportjának dolgozott.

Az időközben már megszűnt személyes weboldalán azt írta magáról, hogy személyes céljai közé tartozott

a korrupció leleplezése, a hatalommal való visszaélés megfékezése, és annak biztosítása, hogy a digitális korszak soha ne váljon digitális disztópiává.

Ügyvédje, Brian Klein szerint Virgil Griffith sok csodálatos tulajdonsággal rendelkezett, és senkinek sem szabadna őt e hiba alapján megítélni.