AFővárosi Törvényszék 1 év 10 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte egy költségvetési csalás miatt indult büntetőügy másodrendű vádlottját első fokon, nem jogerősen 

– tudatta a bíróság közleményben pénteken. 

Fotó: Shutterstock

Az ítélet szerint az ügy elsőrendű vádlottja cége nevében vállalta, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatással lőszer gyártására és tárolására alkalmas speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot épít. A másodrendű vádlott az általa képviselt kft. nevében valótlan tartalmú számlákat állított ki az elsőrendű vádlott kft.-je részére, ezek alapján az elsőrendű vádlott támogatási összegeket igényelt. A számlákon szereplő gazdasági események azonban nem valósultak meg, a számlák kiállításának és benyújtásának célja a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. 

A bűncselekménnyel okozott kár több mint 130 millió forint. Az elsőfokú bíróság a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és folytatólagosan, 

bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt 

ítélte 1 év 10 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre, valamint gazdasági társaságban betöltött tisztségviselő foglalkozástól eltiltásra. 

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelték többek között azt, hogy a vagyoni hátrány teljes mértékben megtérült. 

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozat megtételére 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője fellebbezett. Az ügy elsőrendű vádlottjának ügyében a bíróság már az előkészítő ülésen döntött.