Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter vasárnap Kabulban beszélt arról, hogy minden afgán politikai erőnek részt kell vennie a nemzeti megbékélésben.

Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik / Sputnik via AFP

A kormányfőhelyettesként is funkcionáló Ál Száni így az első magas rangú külföldi tisztségviselő, aki találkozott Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök kabinetjével, amely hivatalosan szeptember 11-én kezdte meg működését.

Mint az a katari külügyi tárca tájékoztatásából kiderült, Ál Száni és Ahund molla a többi között "az Afganisztán stabilitását fenyegető terrorszervezetek elleni összehangolt erőfeszítésekről" tárgyalt, továbbá a béke elősegítése és az ország elhagyását kívánó emberek biztonságos távozásának lehetősége is szóba került.

Ezzel szemben a tálibok egyik szóvivője szerint a kétoldalú viszony, a humanitárius segélyezés, a gazdasági kapcsolatok és a külvilággal fenntartott kapcsolatok voltak a fókuszban a tárgyaláson, melynek keretében Ahund és kormányának több tagja a kabuli elnöki palotában fogadta a katari külügyminisztert.

A tálibok szóvivője köszönetet mondott Katarnak korábbi segítségéért, és hangsúlyozta, hogy a 2020-as dohai megállapodás aláíróinak teljesíteniük kell az abban vállalt kötelezettségeiket. A tálibok az afgánközi béketárgyalások lefolytatását és a politikai erők széles körű képviseletén alapuló kormányzat létrehozását vállalták a tárgyalások során, azonban a katonai téren győztes tálibok által szombaton beiktatott ügyvivői kormányról nem igazán mondhatóak el a fenti tulajdonságok.

A katari diplomácia vezetője találkozott Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdullával is, aki korábban a nemzeti megbékélési tanács vezetője volt. 

A nyugati kimenekítési műveleteket hathatósan támogató Katar ápolja a legszorosabb kapcsolatokat a tálibokkal. A radikálisok Dohában tartják fenn a gyakorlatilag külügyminisztériumként működő politikai irodájukat, amelynek keresztül mások mellett az Egyesült Államokkal is zajlottak az egyeztetések. A kicsi, de befolyásos emírség közvetítőként lép fel a felek között. Ál Száni korábbi nyilatkozataiban egy hatalommegosztáson alapuló kormányt szorgalmazott és az alapvető jogok tiszteletben tartását sürgette a dél-ázsiai államban, ugyanakkor tagadta, hogy bárminemű befolyása lenne a tálibokra.