A nyolcvanas évek óta megduplázódott azoknak a napoknak a száma, amikor a hőmérséklet eléri az 50 Celsius fokot – állapította meg a BBC globális elemzése. Ráadásul mindez a bolygó egyre több területére érvényes, ami példátlan kihívások elé állítja az emberiséget és eddigi életmódunkat.

Az 50 °C feletti napok száma 1980 óta minden évtizedben nőtt.

1980 és 2009 között átlagosan az év 14 napján haladta meg ezt a értéket a hőmérséklet, míg 2010 és 2019 között már évi 26 nap.

Szintén 2010 és 2019 között pedig évente két héttel nőtt azoknak a napokban a száma, amikor a hőmérséklet meghaladta a 45 Celsius fokot.

A növekedés 100 százalékban a fosszilis tüzelőanyagok használatának tudható be

– mondta Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetvédelmi Intézetének igazgatója.

Fotó: Science Photo Library via AFP

A globális felmelegedés egyre szélsőségesebb hőmérsékleteket von maga után, ami komoly problémát okozhat az épületekben, az útrendszerben és az áramellátásban, az emberekre és a természetre nézve pedig végzetes lehet.

Az 50 Celsius fok feletti hőmérséklet elsősorban a Közel-Keleten és a Perzsa-öbölben fordul elő.

Ezen nyáron Olaszországban 48,8, míg Kanadában 49,6 fokot mértek. Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy egyre több helyen fordulhat elő 50 fok közeli, vagy azt meghaladó hőmérséklet, amennyiben nem csökkentjük a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

Gyorsan kell cselekednünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor gyakoribbá és szélsőségesebbé válnak az extrém melegek, és a folyamat visszafordítása is sokkal nagyobb kihívást jelent

– mondta Sihan Li, az Oxfordi Egyetem klímakutatója.

Az elemzés arra is rámutat, hogy 2010 és 2019 között 0,5 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

Ez a növekedés azonban egyenlő részben oszlik el a bolygón. Kelet-Európában Dél-Afrikában, vagy éppen Brazíliában például 1 fokkal, míg a Közel-Keleten és az Északi-sarkon 2 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet.

A tudósok arra szólítják fel a kormányokat az ENSZ novemberi Glasgow-i klímacsúcsán, hogy új kibocsátáscsökkentési tervet dolgozzanak ki a globális hőmérsékletemelkedés visszaszorítása érdekében.