Ismételten felszólította a gazdag országokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy az év végéig tartózkodjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltásoktól, miután a korábbi hasonló felhívásai többnyire süket fülekre találtak.

Fotó: Anadolu Agency / AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette: megdöbbentették a gyógyszergyártók kijelentései, akik szerint a vakcinaszállítmányok elegendők mind az emlékeztető oltásokhoz, mint az oltóanyaghiányban szenvedő, de sürgősen vakcinára szoruló országok számára. 

Gebrejeszusz korábban szeptember végéig szorgalmazott moratóriumot az emlékeztető oltásokra.

A gazdag országok, köztük Izrael, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Államok már megkezdte, illetve fontolgatja a harmadik adag vakcina beadását a fertőzésnek leginkább kitett lakosoknak, így az idős, illetve a meggyengült immunrendszerű embereknek.

A főigazgató közölte, hogy szeptemberben egyértelmű támogatásról kapott üzenetet a befolyásos G20 országcsoport egészségügyi minisztereitől, amelyben biztosították arról, hogy segítenek elérni a WHO célkitűzését: valamennyi ország lakosainak 40 százalékát oltsák be az év végéig.

Egy hónappal ezelőtt globális moratóriumra szólítottam fel az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban, hogy legalább szeptember végéig tekintsék elsődlegesnek a világszerte kockázatnak kitett, az első oltásra váró embereket

 – mondta Gebrejeszusz, aki szerint azóta kevés változás történt a helyzetben.

Így a mai nap a moratórium kiterjesztését kérem legalább az év végéig, hogy minden ország be tudja oltani a lakossága minimum 40 százalékát

 – tette hozzá.

A WHO szerint eddig 5,5 milliárd koronavírus elleni védőoltást adtak be, de ennek 80 százalékát a felső és közepes jövedelmű országok kapták. A gazdag országok egymilliárd adag vakcina adományozására tettek ígéretet, de ennek mindössze nem egészen a 15 százalékát teljesítették.

Nem újabb ígéreteket akarunk, hanem vakcinákat

 – mondta az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetője.