Közleményükben felidézték: az ügyben vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság 62 tárgyalási napot követően hétfőn hirdette ki ítéletét, amelyben csak az első húsz vádlott esetében összesen 6800 rendbeli bűncselekményt állapított meg.

Fotó: Shutterstock

A bíróság emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatásról szóló törvények alapján az egyetemi és főiskolai oklevelek megszerzésének feltétele egy idegen nyelvű középfokú komplex vizsga letétele. Emellett a honvédségről, a közszolgálati tisztviselőkről, a NAV-ról, az igazságügyi alkalmazottak és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabályok alapján angol, német és francia nyelvvizsgával rendelkezők nyelvpótlékra jogosultak attól függetlenül, hogy használják-e a nyelvet.

A bíróság felhívta a figyelmet, hogy 2002-ben már létezett egy olyan csoport, amely más bűncselekmények mellett nyelvvizsga-bizonyítványok vesztegetéssel való megszerzésére specializálódott.

Haszonszerzésük érdekében a szervezet tagjai olyanokat vettek célba, akiknek nyelvvizsgára volt szükségük. Nekik felajánlották, hogy pénzért cserébe biztosítják számukra az írásbeli és laborfeladatok megoldását, míg a szóbeli vizsgán a vizsgáztatók nyelvtudástól függetlenül olyan pontszámot fognak nekik adni, amely szerint megfelelnek a vizsgán. A vizsgákon résztvevők előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ. A papírok megszerzését Pest megyei és budapesti nyelviskolák dolgozói is segítették.

Ezzel a módszerrel több mint tíz éven keresztül biztosították pénzért cserébe a sikeres nyelvvizsgát ügyfeleiknek - írta a bíróság, hozzátéve: a vádlottak elsősorban nyelvvizsgaközpontok alkalmazásában álltak. Ők közvetítőkön keresztül kerestek fel olyanokat, akik főként angol vagy német nyelvből, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát akartak tenni.

Egy komplex vizsgáért 2002 után legalább 215 ezer forintot kértek, de volt, aki ennek akár a négyszeresét fizette.

A bizonyítékok alapján a bíróság az elsőrendű vádlottat vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért – halmazati büntetésül, 3 év próbaidőre felfüggesztve – 2 év börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, illetve a nyelvvizsgáztatástól mint foglalkozástól végleges eltiltásra ítélte.

Mindemellett a bíróság 27 580 000 forint összegben vagyonelkobzást rendelt el a nővel szemben.

További 19 vádlottat – személyenként eltérően – a bíróság többrendbeli vesztegetés elfogadása, vesztegetés, befolyással üzérkedés, társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás, illetve – részben felbujtóként elkövetett – befolyással üzérkedés vétsége miatt 1 év 6 hónap és 2 év időtartamig terjedő, felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és a bűncselekmény útján szerzett elkobzására ítélte.

A bíróság 120 vádlottnál vesztegetési cselekményben hozott elmarasztaló ítéletet, mindemellett több terhelttel szemben megállapította a befolyással üzérkedés, illetve a közokirat-hamisítás bűntettét, ezért őket pénzbüntetésre és a bűncselekmény útján szerzett vagyon elkobzására ítélte, illetve megrovásban részesítette. További egy embert felmentettek a vesztegetés miatt ellene emelt vád alól, egy terhelt esetében pedig korábban hoztak ítéletet.