A tálib hatalomátvétel előtt 250 bírónő hozott döntéseket, ám az iszlamisták uralma alatt többé nem számítanak a munkájukra. Ugyanez a CNN információi szerint a férfi bírókra is igaz, ráadásul az ország új urai a rabokat is szabadon engedték.

Fotó: Bilal Guler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tálibok hatalomra jutásukat követően mind a korábbi kormányalkalmazottak, mind a nők esetében a jogaik tiszteletben tartását és a bosszúállás elvetését ígérték, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy hazudtak.

A bírónők közül egyelőre csak páran tudtak elmenekülni az országból, miközben volt munkahelyükön elérhetők az adataik, köztük a telefonszámuk vagy a lakcímük, így bujkálni kényszerülnek, miközben abban reménykednek, hogy nemzetközi szervezetek – például a Bírónők Nemzetközi Szövetsége (IAWJ) – segítségével el tudják hagyni az országot.

Tekintve, hogy oktatásukat is amerikai segítséggel szerezték, egykori, általuk elítélt bűnözők ezrei szabadultak ki, nő létükre vezető pozíciókat töltöttek be, így többszörösen is célkeresztbe kerültek. A bírónők már a tálib hatalomátvétel előtt is veszélyben voltak, januárban például a legfelsőbb bíróság két női tagját lelőtték, amit a tálibok nem vállaltak magukra. Az IAWJ szerint az egykori bírónők kimentéséhez nemzetközi segítségre van szükségük. 

Az Egyesült Államok közölte, hogy augusztus 31. óta is menekít ki az országból amerikaiakat és velük szövetséges afgánokat, Anthony Blinken külügyminiszter szerint az elmúlt két hétben két repülőgép is elhagyta Kabult, melyek amerikaiakat és szövetségeseiket evakuálták.