Száznegyven éjjeli menedékhelyként szolgáló férőhellyel bővül a fővárosi hajléktalanellátás; nettó ötmilliárdért adnak el egy Bécsi úti telket, valamint közterületet neveznek el Pege Aladár Kossuth-díjas bőgőművészről és Polcz Alaine pszichológusról, íróról – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. 

A testület egyhangúlag határozott arról, hogy száz hajléktalan ember befogadására alkalmas éjjeli menedékhely kapjon helyet a Gyáli úti hajléktalanszálló épületében, és azt vonják be a fővárosi hajléktalanellátásba. 

Ennek előzménye, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz visszakerült egy mintegy kétezer négyzetméteres épületrész, amelyet felújítottak és férőhelyeket alakítottak ki benne.

A közgyűlés jóváhagyta, hogy 

a Fehér köz nappali melegedője melletti területen elhelyezett húsz lakókonténert bevonják az ellátásba. 

A konténerek egyenként 14,4 négyzetméteresek, két ember elhelyezésére alkalmasak. A döntés értelmében így negyven hajléktalan befogadására alkalmas éjjeli menedékhely jön létre. 

Fotó: Kallos Bea / MTI

A Fővárosi Közgyűlés 23 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett döntött arról, hogy 

5 milliárd forint plusz áfáért eladja a kiírt pályázaton nyertes Törökkő Ingatlan- és Vagyonkezelő Kft.-nek a III. kerületi Bécsi út 357. szám alatti, több mint 53 ezer négyzetméteres telket. 

A képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy 

a XII. kerületben Polcz Alaine park, a XIX. kerületben pedig Pege Aladár park legyen. 

A közgyűlés úgy döntött, csatlakozik a Living-in.eu join, boost, sustain programhoz, kifejezve a digitális átalakulás iránti elkötelezettségét. Céljuk egy összetartó és digitális Európa létrehozása, ahol minden közösség élvezheti az átalakulás gazdasági és társadalmi előnyeit. 

A közgyűlés döntött a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) kötött közszolgáltatói szerződés módosításáról; arról, hogy 

a közösségi közlekedési bevételek csökkenése, valamint a kormányzati elvonások miatt a főváros továbbra sem tudja biztosítani a hajózás üzemeltetéséhez szükséges fedezetet, így 2021 után 2022-ben is szüneteltetik a hivatásforgalmi hajózást a Dunán. 

A közgyűlés több beruházás – így az észak-budai árvízvédelmi fejlesztések, a Széna tér átépítése, a II. kerületi kerékpárút – befejezési időpontját módosította. A városvezetés a források átcsoportosításával és a vállalkozási szerződések megszüntetésével indokolta a beruházások elhúzódását.