Közélet

Szükségállapotot hozott New Yorkban is az Ida

A Lousiniában óriási pusztítást végző vihar elérte New Yorkot és óriási esőzéseket és áradásokat hozott a városban. A polgármester szükségállapotot hirdetett.

A Lousianát érintő pusztítás után, elérte New Yorkot is a trópusi viharrá szelídült Ida hurrikán, rekordmennyiségű esőzést és áradásokat okozva, aminek hatására a város polgármestere, Bill de Blasio szükségállapotot hirdetett – közölte a BBC.

Fotó: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

De Blasio történelmi időjárási jelenségről és brutális áradásokról beszélt, melyek az utakon veszélyes helyzeteket teremthetnek. A szomszédos New Jersey államban egy ember a vízbe fulladt, míg ugyanott egy tornádó legalább 9 házat elpusztított. A nemzeti meteorológiai intézet szerint a New York-i Central Parkban mindössze egy óra alatt 8 cm csapadék hullott, a rendőrség pedig mindenkit arra kért, hogy maradjanak távol az utaktól.

A városban a metrók nagy részét lezárták és fennakadások vannak a New Yorkból és New Jerseyből induló vonat és repülőközlekedés terén is. Lousianában eközben továbbra is csaknem egy millió háztartás van áram nélkül a poweroutage.us adatai alapján és New Jerseyben is csaknem 100 ezer, míg New Yorkban több mint 30 ezer háztartásban szakadt meg az áramellátás.

Az áradásokhoz számos tényező járult hozzá, ám a klímaváltozás a szélsőséges időjárási jelenségeket gyakoribbá teheti és a világ már most is 1,2 fokot melegedett az ipari forradalom óta és a folyamat megfordítására komoly kormányzati intézkedésekre lenne szükség globális szinten. 

Ida hurrikán klímaváltozás New York Bill de Blasio
Kapcsolódó cikkek