A Magyar Rektori Konferencia szerdai közleményében ismertette, hogy jellemzően az egyetemisták, illetve az ebből a korosztályból kikerülők a legmobilabbak, és ők teremtik a legtöbb személyes kapcsolatot, ezért körükben az átoltottság arányának növelésével nemcsak a jelenléti oktatás lehetőségét biztosíthatják, hanem azt is, hogy családi és baráti kapcsolatrendszerükben minimalizáljuk a vírus terjedését.

Ezért célul tűzte ki a korosztály teljes átoltottságának elérését az MRK, amelynek hétfő óta Merkely Béla a társelnöke.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Hangsúlyozták, a koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben nagy kihívások elé állította az egyetemeket: 2020 márciusában gyakorlatilag azonnal kellett átállniuk az online oktatásra, majd egy rövid jelenléti oktatással töltött időszak után az elmúlt tanév nagy részében szintén online, illetve hibrid oktatási mód volt jellemző.

Az MRK szerint bár az egyetemek és a főiskolák, valamint a hallgatók sikerrel oldották meg feladataikat és álltak át az új oktatási és tanulási rendszerre, mégis egyértelműen kijelenthető, hogy a jelenléti oktatás általában hatékonyabb, a gyakorlatigényes szakok esetében pedig nélkülözhetetlen.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a most elkezdett tanév egészében lehetőség legyen a jelenléti oktatásra, az oktatók és hallgatók szokásos munkarend szerinti személyes találkozásaira. Ennek érdekében növelnünk kell az oktatók és a hallgatók körében a beoltottak számát, tekintettel arra, hogy a magas átoltottsági arány az egyetemeken minden bizonnyal elősegítheti ezen célok elérését

– hangsúlyozták a közleményben.