Hurrikánná erősödve érte el a texasi partvidéket a korábban csak trópusi viharként számon tartott Nicholas – írja a Reuters. Mindez alig két héttel a szintén a Mexikói-öbölt sújtó Ida pusztítása után újabb áradásokkal és áramkimaradásokkal fenyeget. 

A poweroutage.us szerint 

Lousianában közel 100 ezer, míg Texasban több mint 200 ezer fogyasztó már most is áram nélkül maradt.

Fotó: AFP PHOTO /RAMMB/NOAA/HANDOUT

Joe Biden, amerikai elnök Louisianában szükségállapotot hirdetett és így tett 17 megye és 3 város esetében a texasi kormányzó Greg Abbott is. 

A vihar óránként 120 kilométeres sebességű szelet hoz, ám a Matagorda Bay automatikus méréseket végző időjárás-jelző állomás adatai alapján a legnagyobb széllökések akár az óránkénti 150 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Mindezek ellenére a Nicholas várhatóan lassan fog keresztülhaladni Texason, így napokig tarthat míg elvonul, miközben hatalmas mennyiségű csapadékot hozhat a texasi kormányzó szerint. A houstoni polgármester, Sylvester Turner arra kérte a város lakóit, hogy kerüljék az utakat és az autópályákat a vihar ideje alatt.

Számos iskola maradt zárva hétfőn Louisianában és Texasban, míg keddre az állam legnagyobb iskolai körzete, a houstoni is szünetet rendelt el. Több száz repülőjáratot is töröltek, melyek Houstont vagy Corpus Christit érintették.

A nemzeti időjárási szolgálat szerint a hurrikán 40 centiméter csapadékot hozhat, bizonyos területeken pedig akár az 50 centimétert is elérheti a vihar által hozott eső mennyisége. 

A szomszédos Lousianát kormányzó John Bel Edwards arra figyelmeztetett, hogy az Ida által elsodort törmelék még mindig eldugíthatja a csatornarendszert, ami tovább növeli az áradások esélyét.

A Nicholas az AP hírügynökség szerint a 2017-ben hatalmas rombolást végző Harvey útját követi, ám kutatók szerint annál minden szempontból kisebb lehet. A Harvey pusztítását követően 2,5 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátottak ki, hogy a viharok elleni védekezést segítő beruházásokat hozzanak tető alá. A 181 projekt – melyek a pusztítás mérséklését célozzák – különböző mértékben jutott közel a megvalósuláshoz az azóta eltelt időben. A Nicholas esetében is fennáll annak a veszélye azonban, hogy a Harveyhoz hasonlóan megáll és hosszú ideig egy helyben maradva okoz még nagyobb pusztítást.

A Royal Dutch Shell legalább egy olajfúró platformjáról megkezdte már hétfőn a munkások evakuálását és más cégek is elkezdték a felkészülést a hurrikán erejű szélre.

A szélsőséges időjárás az idei évben sem először okoz komoly gondokat Texas számára, az államban a szokatlanul erős hideg februárban az áram, sőt bizonyos esetekben a vízhálózat leállását is okozta.