Több mint 1,2 milliárd dollárt (356 milliárd forintot) gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozókonferenciáján az ázsiai ország  humanitárius segélyezésére — jelentette be hétfőn este António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben.

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A felajánlásokat ugyanakkor hosszú távon az Afganisztánt uraló radikális iszlamista tálibokhoz címzett követelések teljesítéséhez fűzték, mindenekelőtt az emberi jogok tiszteletben tartásához.
Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti segélykoordinátora szerint a segélyeket részben a lakosság támogatására, illetve fejlesztési programokra fordítják, de részesülnek belőlük a menekülteket befogadó, Afganisztánnal határos államok is.

Úgy vélem, ez nyomásgyakorlási eszközt biztosít a nemzetközi közösségnek

– mondta Guterres a konferencián, amelyen negyven miniszter vett részt személyesen és számos tárcavezető videó-összeköttetés útján.
Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete csaknem 64 millió dollárnyi támogatást jelentett be, azonban írásbeli garanciát követelt a táliboktól a humanitárius segélyekért cserébe. Heiko Maas német külügyminiszter pedig további félmilliárd euró támogatást helyezett kilátásba Afganisztánnak és a környező országoknak. Ugyanakkor felszólította a tálibokat, hogy szavatolják a zavartalan humanitárius hozzáférést a rászorulók számára.

A világszervezet becslései szerint Afganisztánnak több mint 600 millió dollár támogatásra van szüksége csak az év végéig, hogy elkerülhessék a lakosság alultápláltságát és a közszolgáltatások összeomlását. 

Az élelmiszer-ellátás jelentősen romlott a tálibok hatalomra kerülése óta. Az ENSZ főtitkára ugyanakkor nem árulta el, hogy a most felajánlott összegből mennyit fizetnek be a következő hónapokban a világszervezet vészhelyzeti költségvetésébe.
Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője hétfőn együttműködésre szólította fel a nemzetközi közösséget a tálibok kormányával a lakosság segélyezése érdekében.

A világnak együtt kellene működnie velünk

— közölte Mudzsáhid a dpa német hírügynökséggel. 

Az ország biztonságát fenntartjuk, de a lakosság gazdasági nehézségekkel küzd, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből

 – tette hozzá.