Hétfőn megnyithatják kapuikat a magánegyetemek Afganisztánban, ám a tanév kezdetéhez igazított új rendelet szerint a diáklányoknak arcot eltakaró kendőt – nikábot – és az egész testüket eltakaró ruhát – abaját – kell viselniük, továbbá el kell legyenek választva a férfiaktól.

Fotó: Shutterstock

A nők és a férfiak oktatása csak úgy lehetséges az ország új urai szerint, ha azok egymástól el vannak különítve, ha máshogy nem megoldható, akkor függönnyel. A női osztályokban csak nők vagy erkölcsös idős férfiak oktathatnak, az egyetemeknek pedig lehetővé kell tenniük, hogy a két nem képviselői külön bejáraton közelíthessék meg az intézményeket, továbbá meg kell akadályozniuk, hogy a férfiak és a nők a szünetekben vagy a távozáskor találkozhassanak.

Amíg az országot az elmúlt húsz év során nem az iszlamista szélsőségesek uralták, az egyetemek és a magániskolák rohamos fejlődésnek indultak, és Kabulban nem volt jellemző a nikáb viselete sem a nők körében. A mostani, eléggé drákói szabályok már a tálibok engedményeit tükrözik a kilencvenes évekbeli uralmukhoz képest, amikor a nők csupán alapfokú oktatáshoz juthattak, a szemnek nyílást hagyó nikáb helyett pedig az azt is eltakaró burkát kellett hordaniuk, és csak férfi rokonuk társaságában hagyhatták el otthonaikat.

A nők jogaiért számos tüntetést tartottak, mióta a talibán átvette az uralmat az országban, talán ennek is köszönhetők az engedmények, ugyanakkor a legutóbbi demonstrációt az iszlamista szervezet fegyveresei oszlatták fel levegőbe leadott lövésekkel.