A korábbi célkitűzés ellenére nem sikerült az országok lakosságának legalább 10 százalékát beoltani a koronavírus ellen szeptember végéig 

– derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

A WHO, amely már többször felszólította a gazdagabb országokat, hogy bocsássanak még több vakcinát a fejlődő országok rendelkezésére, figyelmeztetett: országok tucatjai – legtöbbjük Afrikában – rendkívül távol vannak azon célkitűzés teljesítésétől, hogy a lakosság legalább 10 százalékát beoltsák.

A WHO adatai szerint 100 lakosnak átlagosan 0,15 adag, koronavírus elleni vakcina jutott a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez az arány 0,87 dózis volt Csádban, és 1,5 Madagaszkáron. Összehasonlításként: Németországban 128 adag védőoltás állt rendelkezésre átlagosan 100 lakos számára, Kínában 146, Kanadában pedig 147.

Fotó: Shutterstock

Globális méretekben kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy minden ország lakosságának legalább 40 százalékát beoltsák az év végéig 

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, hozzátéve: az ezt követő cél az, hogy minden egyes ország lakosságának legalább 70 százalékát beoltsák a jövő év közepéig.

Az Egészségügyi Világszervezet régóta bírálja a gazdag országokat amiatt, hogy számos esetben harmadik, emlékeztető oltásként védőoltásokat halmoznak fel, hozzájárulnak, miközben világszerte több millió ember még egy adag védőoltáshoz sem jutott hozzá.

A fejlett országok, amelyek eddig több mint egymilliárd adag vakcina szétosztására tettek ígéretet, mindössze ennek ötödét szállították le eddig. A WHO szerint ezzel szemben a fejlődő országoknak legalább kétmilliárd adag védőoltásra van sürgősen szükségük.

Tedrosz felszólította a kormányokat és a cégeket, hogy tegyék lehetővé a nagyobb számú vakcinagyártást a technológiatranszfer révén.

A vakcinahiányon kívül infrastrukturális problémák is hozzájárulnak az alacsony oltási arányhoz számos országban. A WHO szerint az augusztusban 1,7 millió adag védőoltáshoz hozzájutó Kongói Demokratikus Köztársaságnak később 1,4 millió dózis vakcinát vissza kellett adnia, mert a korlátozott kapacitású egészségügyi rendszere miatt a védőoltásokat nem tudták volna felhasználni lejárati idejük előtt.

Ezen kívül számos szegény országban a vakcinákkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek aláássák a lakosság bizalmát, ami miatt sokan nem oltatják be magukat.