Öngyilkos merénylők hozzátartozóit fogadta, pénzt adott, illetve földet ígért nekik Szirádzsuddín Hakkáni, az afganisztáni radikális iszlamista tálibok ideiglenes kormányának belügyminisztere.

A minisztérium szerint Hakkáni egy ötcsillagos kabuli szállodában tartott rendezvényen fogadta a családtagokat, és 

tisztelettel adózott az öngyilkos merényletet elkövetők hozzátartozói előtt. 

A miniszter az öngyilkos merénylőket mártíromságot keresőknek és szent harcosoknak nevezte.

Fotó: AFP

Hakkáni a hozzátartozókhoz intézett beszédében méltatta a merénylők áldozatvállalását, amely szerinte elősegítette a tálib kormány visszaállítását. A közlemény szerint az iszlám és szülőföldjük hőseinek is nevezte a támadásokat végrehajtókat. 

A tárcavezető ruhával és pénzzel látta el a családtagokat, illetve földet ígért nekik.

Kári Szaíd Hoszti belügyi szóvivő a Twitteren felvételeket is megosztott az eseményről, igaz, ezeken Hakkáni csak homályosan vagy csak hátulról látható. A dpa német hírügynökség megjegyezte: amennyiben a felvételeken tényleg Hakkáni látható, úgy ez az első nyilvános szereplése ideiglenes belügyminiszterként.

A tárcavezető a hírhedt Hakkáni-hálózat vezetője, az Egyesült Államokban körözött terroristaként tartják számon, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban 10 millió dollárt (több mint 3,1 milliárd forintot) ajánlott fel annak, aki a letartóztatásához vezető információval szolgál.

A tálib mozgalmon belül működő, befolyásos Hakkáni-hálózat olyan összetett és halálos támadásokért felel, amelyeket az Afganisztánban korábban állomásozó nemzetközi erők, valamint az általuk támogatott, augusztusban összeomlott afgán kormányhoz hű erők ellen hajtottak végre.

A hálózat tagjai az elmúlt két évtizedben öngyilkos robbantásos merényletek egész sorát követték el, melyekben afgánok ezrei vesztették életüket.