Ahogy arról Bill Gates is beszélt a múlt héten, nagyot kaszáltak a klímatechnológiával foglalkozó startupok, amelyekbe 2021-ben rekordösszegű, 32 milliárd dollárt fektettek – írja a CNBC.

A Dealroom kockázatitőke-elemző cég és a London & Partners promóciós ügynökség keddi jelentése szerint, bár még nincs vége az évnek, ez az összeg már most több a teljes 2020-as évre vonatkozó befektetések összegénél.

Fotó: Shutterstock

A klímatechnológiai ágazatba irányuló invesztíció több mint négyszeresére duzzadt 2016 óta – akkor még éves szinten 6,6 milliárd dollár áramlott a vállalkozásokhoz.

A világ vezető befektetői úgy vélik, hogy az üzletág további hatalmas lehetőségeket rejt magában. Hétfőn Larry Fink, a Blackrock vezérigazgatója azt mondta, a következő 1000 milliárd dolláros vállalkozás a klímatechnológia területén törhet magának utat. Míg Bill Gates a múlt héten arról beszélt, hogy akár nyolc-tíz Teslát is hozhat a klímaváltozás elleni fellépés, és a szektorba fektetők pedig akár a jövő Microsoftját, Google-ját és Amazonját is megtalálhatják.

2016 és 2021 között az Egyesült Államokban működő klímatechnológiai startupokhoz áramlott be a legtöbb megelőzve a kínai, svéd, valamint brit vállalatokat. Az iparág ugyanakkor Európában növekszik a leggyorsabban – derül ki az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén tevékenykedő technológiai vállalatok elemzéséből.

A jelentés arra is rávilágít, hogy az európai klímatechnológiai startupokba irányuló kockázatitőke-befektetések meghétszereződtek öt év alatt. Míg 2016-ban 1,1 milliárd dollárra, addig az idén 8 milliárdra rúgott az összeg.

A kaliforniai Bay Area után London ad otthont a legtöbb klímatechnológiai induló vállalkozásnak. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény megszületése óta 416 ilyen cég jött létre az angol fővárosban, amelyeknek összértéke 28 milliárd dollár.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A világ vezetőire, illetve vezető vállalataira egyre nagyobb nyomás helyeződik, hogy jelentős mértékben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a bolygó gyors ütemben halad egy éghajlati katasztrófa felé.

A Dealroom és a London & Partners az ENSZ közelgő klímaváltozási konferenciájához (COP26) igazította jelentésének közzétételét.