Franciaország szinte minden gyümölcs és zöldség esetében betiltja a műanyag csomagolást – írja az Independent

A kormány közölte, hogy 

az új törvény 2022. január 1-jei hatálybalépésével várhatóan megakadályozza az évente több mint egymilliárd műanyag csomag használatát.

Fotó: Shutterstock

A környezetvédelmi minisztérium listát tett közzé, amely tartalmazza azokat a gyümölcsöket és zöldségeket – például a póréhagymát, a cukkinit, a padlizsánt, a paprikát, az uborkát, a burgonyát, sárgarépát, a paradicsomot –, amelyeket tilos lesz a jövőben műanyaggal becsomagolni, azonban az elkövetkező években további tételek is felkerülnek a listára. A minisztérium közlése szerint 2026-ig betiltják a bogyós gyümölcsök műanyag csomagolását is.

Felháborító mennyiségű egyszer használatos műanyagot használunk a mindennapi életünkben. A körforgásos gazdaságról szóló törvény célja, hogy visszaszorítsa a kidobható műanyag használatát, és elősegítse annak helyettesítését más anyagokkal vagy újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolóanyagokkal 

– közölte a környezetvédelmi minisztérium. A becslések szerint a Franciaországban értékesített összes gyümölcs és zöldség 37 százalékát műanyag csomagolással árulják. A francia gyümölcseladók szövetségének elnöke, François Roch azonban azt mondta, hogy az elkövetkező hónapokban nehéz lenne áttérni a műanyagról az alternatívákra, például a kartonra. Hozzátette, a vásárlók nem akarják, hogy mások is megérintsék a terméket, ez ellen a műanyag csomagolás is segíthet.

A csomagolási tilalom egy többéves kormányzati program része, amelynek célja a műanyag fokozatos megszüntetése. 2021-től Franciaország betiltotta a műanyag szívószálakat, poharakat és evőeszközöket, valamint a hungarocell elvihető dobozokat is.