A szerdai európai uniós kormányülésen a csütörtökön kezdődő EU-csúcs témáiról tárgyalt a kormány, vagyis az energiaárak kezeléséről, a migráció kérdéséről valamint a lengyel alkotmánybíróság döntése körüli vitáról.

Az áram és a földgáz világpiaci ára nagyon elszállt az elmúlt időszakban, ennek a legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság nem segítette az uniót abban, hogy megőrizhesse a versenyképességét, és átgondolatlan energiapolitikát folytat

– mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a magyar kormány nem tudja támogatni azt az uniós törekvést, miszerint a magyar emberek lakásait és autóit adóztassák meg, ahelyett, hogy érvényesítené az EU a szennyező fizet elvet, vagyis a nagyvállalatokat adóztatná meg.

Fotó: Gulyás Gergely, Facebook

A miniszter elmondása szerint a V4-ek ebben a kérdésben semmi olyan lépést nem fognak elfogadni, amely a lakosság adóztatására irányul. 

Ha Magyarország az áram és a földgáz piaci árait vezetné be, akkor egy átlagos magyar család évente 386 ezer forinttal fizetne többet a rezsiért, mint most, havi szinten pedig körülbelül 32 ezer forint többletet jelentene.

Gulyás Gergely elmondása szerint Magyarországnak javaslatai is vannak Brüsszel számára, ugyanis a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt. Tavaly ebben az időszakban 27,8 ezren próbálták meg engedély nélkül átlépni a határt, az idén pedig már 91,5 ezer ember kísérelt meg illegálisan belépni az országba. A miniszter szerint Brüsszelnek segítenie kell az unió határainak védelmét, eddig Magyarország 588 milliárdot költött határvédelemre, amelyhez csupán 7 milliárd forintos uniós segítséget kapott. A tranzitzónák visszaállítására is szükség lenne, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül lehessen dönteni, mert a későbbi kitoloncolás már sokkal bonyolultabb tette hozzá a miniszter.