A statisztikák alapján Magyarország három bronzot szerez, az éremtáblázat élén pedig ismét Norvégia végez majd a jövő évi pekingi téli olimpián – derül ki a Nielsen adatelemző leányvállalata, a Gracenote legfrissebb elemzéséből.

Legutóbb, 2018-ban, a dél-koreai Phjongcshangban a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltójának révén történelmi győzelmet arattak a magyarok. Az volt az egyetlen dobogós helyezése a küldöttségnek, ezúttal viszont már három érmet jósol a Gracenote.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sndor (b-j), a győztes magyar válogatott tagjai a 2018-as phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének eredményhirdetésén. A négyes Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, és 1980 óta az első dobogós helyezése     Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A norvégok az előző játékokon 39 éremmel, 14-14 arannyal és ezüsttel, valamint 11 bronzzal zártak, de az előrejelzés szerint a kínai fővárosban még ezt a teljesítményt is felül fogják múlni 44 éremmel, köztük 22 arannyal.

Az előzetes statisztikák alapján az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói végeznek a második helyen Pekingben, nekik 14 elsőséget jósol a rendszer, míg a harmadikok a gyorskorcsolyázásban nagyhatalomnak számító hollandok lesznek 12-vel, a negyedikek pedig a németek 11 várható aranyéremmel.

Őket az amerikaiak követik hét sikerrel, a Phjongcshangban 11 aranyat szerző kanadaiakat viszont – akik 2018-ban a harmadikok voltak – a svédek és a svájciak mögé, a nyolcadik helyre teszi az elemzés.

A Gracenote mindössze négy elsőséget jósol a házigazda kínai sportolóknak, ugyanakkor a cég az ő esetükben minimális mintából tudott dolgozni, mivel a koronavírus-járvány miatt a legtöbb versenyről hiányoztak.

A pekingi olimpia 100 nap múlva, február 4-én kezdődik.