Hatalmas projektbe fogott a világ legnagyobb 3D-nyomtatási technológiát használó építőipari vállalata. Az Icon a texasi Austinban húz fel egy olyan lakónegyedet, amiben olyan házak kapnak helyet, melyeknek alapjait 3D-nyomtatóval készítik el – számolt be a New Atlas portál. Az Icon négy, ezzel a technológiával készülő házat már felépített Austinban, a mostani projekt keretében mindegy száz családi házat létesítenek a Lennar és a Bjarke Ingels Group vállalatokkal közösen.

Fotó: Icon

A világ legnagyobb 3D-nyomtatási technológiával megvalósított lakónegyedének pontos helyét egyelőre nem jelölték ki, csak az biztos, hogy Austinban kell majd keresni. A projekt még korai szakaszban van, ezért a házak paraméterei sem ismertek. Az Icon annyit megerősített, hogy földszintes családi házakat létesítenek, a tetőkre pedig napelemeket telepítenek annak érdekében, hogy az energiaigény nagy részét megújuló forrásból biztosítsák.

Az otthonokat számos egyedi jeggyel ruházzák fel. A tervezésnek köszönhetően új, modern köntösbe bújtatják a külvárosi lakónegyedeket. A 3D technológia egyedi módon kapcsolja össze az épületen belüli tereket. Az építési technológia eddig nem ismert technológiai szabadságot nyújt, – mint például a kanyargós falak – mindezt hagyományos építőanyagokkal ötvözve.

A 3D nyomtató segítségével egy cementalapú keveréket hoznak létre, ez adja a ház alapszerkezetét. Amint ez elkészült, a szakemberek fejezik a többi, emberi munkát igénylő feladatokat, mint például a nyílászárók berakása, vagy a tető megépítése, majd pedig a bútorok is a helyükre kerülnek.

Fotó: Icon

A tervek szerint a projekt 2022-ben veszi kezdetét, további részletekről – mint például a költségek – a munkafolyamat során számolnak be a kivitelezők. Egy 3D-nyomtatással készült családi ház várhatóan 450 ezer dollár körül mozog majd.